HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Brüsszel nem Moszkva, monsieur Orbán

2011.03.15. 23:57 nocenz_Ura

Ünnepi beszédében a Vezér párhuzamot vont Bécs, Moszkva és Brüsszel között, mondván, nem tűrjük, hogy onnan diktáljanak nekünk. Ez nem csak vaskos téveszme, hanem súlyos diplomáciai baki is, elvégre most éppen Magyarország az EU soros elnöke: azt is mondhatjuk, hogy az elátkozott Brüsszel megszemélyesítője momentán maga Orbán Viktor.

Téveszme:
nem tűrtük, hogy Bécstől és Moszkvától diktáljanak a magyaroknak. Most sem hagyjuk, hogy Brüsszelből vagy bárhonnan bárki is diktáljon nekünk. (Orbán Viktor)

A valóság: a 1848-ban Bécs, 1945-ben és 1956-ban Moszkva erőből diktált, alávetettségünk külső kényszer volt. Az Európai Unióba viszont önként és dalolva léptünk be, minden komolyan vehető párt megszavazta a csatlakozást (a Fidesz is), az istenadta nép pedig népszavazáson szentesítette azt. Mint minden közösségben, az Uniónak is vannak – közösen elfogadott – szabályai, amelyek minden tagra érvényesek. Aki ezeket nem akarja betartani, az kiiratkozik a klubból.
 
Magyarázat: ha fociról lenne szó, már bundára gyanakodnék, hiszen a csapatkapitány sorozatban lövi az öngólokat.

Mert az lehet, hogy a hívek itthon üdvrivalgással és  hosszú tapssal fogadták a gaz külföld elleni kirohanásokat, az IMF elleni szabadságharctól kezdve Brüsszel leszólásáig, de abban biztosak lehetünk, hogy ezek a fordulatok nem arattak osztatlan tetszést külföldön. Márpedig tetszik, nem tetszik, globalizált világban élünk és rá vagyunk utalva az Unió segítségére.

Azt meg végkép nem értem, miért kellett még belerúgni a németekbe is, mondván, hogy a kommunizmus és a fasizmus kiagyalói között egyetlen magyar sincs, így azok a nemzetek igazán ne kritizáljanak minket, akikről ez nem mondható el. Na ja, jobb, ha szegény Merkel kancellár meghúzza magát, elvégre Marx és egy csomó náci is német volt... Hát, én nem fogadnék arra, hogy Berlinben Orbán népszerűsége mostanság az eget verdesi...

A sors iróniája, hogy a Brüsszelt gyalázó beszéd azon a napon hangzott el, amelyen a magyar soros elnökség első komoly sikerét könyvelhette el. A tagállamok pénzügyminiszterei a vita magyar moderálása mellett végre politikai megállapodásra jutottak az euróövezet pénzügyi stabilitását segítő hat jogszabályról. A lényeg, hogy Brüsszel az új közösségi jogszabályok végleges jóváhagyása után az eddigieknél szigorúbban ellenőrizheti, hogy az egyes tagállamok ésszerű gazdaságpolitikát folytatnak-e. Ha nem tartják be a költségvetési szabályokat, a tagállamok komoly pénzbüntetést is kaphatnak – ha úgy tetszik, Brüsszel diktálhat majd.
 

Szólj hozzá!

Címkék: merkel európai unió orbán viktor brüsszel

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr82743111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása