HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Tovább az orwelli úton

2011.05.25. 13:43 nocenz_Ura

A Fidesz tegnap újabb szöget ütött a demokratikus köztársaság koporsójába: megtartották tegnap az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényjavaslat általános vitáját. A Transparency International és az MSZP szerint az új alaptörvényhez kapcsolódó első sarkalatos törvény lehetővé teszi, hogy az állam bármilyen adatot begyűjtsön az állampolgárokról, a szocialisták egyenesen "államrendőrségről" beszéltek, az LMP pedig az ÁSZ függetlenségének megőrzését szorgalmazta.

Téveszme:
az új törvény elfogadása esetén az Országgyűlés egy szigorú, következetes, független, hatékony és átlátható Állami Számvevőszék feltételeit teremti meg (Domokos László, az ÁSZ fideszes elnöke).

A valóság: az Állami Számvevőszékről szóló törvény újabb csapás a jogállamra. Míg az helyeselhető, hogy az adatszolgáltatás kötelező legyen, elbliccelése pedig szankcionálható, semmi sem indokolja – az állam kíváncsiságán kívül – azt a lehetőséget, hogy mindenkiről begyűjthessék a kényes személyi adatokat.
 
Magyarázat: A Transparency International Magyarország még a tegnap megkezdődött parlamenti vita előtt levelet küldött a képviselőknek és az adatvédelmi ombudsmannak, élesen bírálva az Állami Számvevőszékről szóló törvényjavaslatot. A törvény értelmében ugyanis ÁSZ azoknak a cégeknek, alapítványoknak, egyesületeknek és egyházaknak egész tevékenységét ellenőrizheti, amelyek az állami támogatásban vagy ingyenes vagyonjuttatásban részesültek.

Így ha egy társadalmi szervezet vagy egyház akár csak egy forintot is kap az állampolgárok személyi jövedelemadójának nekik felajánlott egy százalékából, az ÁSZ teljes gazdálkodását ellenőrizheti és gyakorlatilag minden adatához hozzáférhet "legyen szó akár olyan nyilvántartásokról, melyekből a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra vonatkozó különleges személyes adatok kiderülnek". Amennyiben pedig az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó, valamint a bűnügyi személyes adatokról van szó a civil szervezet vagy egyház nyilvántartásában, úgy azokat a számvevő "ellenőrzés lefolytatása céljából átveheti és kezelheti".

A Transparency International kiemelte: már többször javasolta a pártfinanszírozás ellenőrzésére vonatkozó számvevőszéki hatáskörök megerősítését is, amit a jelen törvényjavaslat ismét elmulaszt. Ez nyilván nem olyan fontos a korrupció elleni harc szempontjából, mint emberek magánéletében vájkálni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz állami számvevőszék transparency international

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr72931378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása