HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Az állam szerződést szeg

2011.06.06. 23:40 nocenz_Ura

Keresztülverték a parlamenten Lézer Jani és Balsai István alkotmánymódosítását, amely lehetővé teszi a korkedvezményes nyugdíj megvonását vagy átalakítását kisebb összegű szociális juttatássá. Most nem mennék bele abba a vitába, mennyire igazságos a korkedvezményes nyugdíj (szerintem például egy bányásznak vagy egy tűzoltónak mindenképpen kell korkedvezményt adni, de egy kormány közeli felmérés szerint a zemberek többsége pont az ellenkezőjét gondolja: minek járjon más jobban, mint ő). Van azonban itt más nyomos érv is. Olyan, amivel nem is igen lehet vitatkozni. Az alkotmánymódosítással ugyanis egy szerződést rúgnak fel, egyoldalúan, erőből.

Téveszme:
a kétharmados fülkeforradalom felhatalmazta a kormányt, hogy azt csináljon, amit akar. A módszerekben sem kell válogatni, nem kell például érdemben egyeztetni a „bohócokkal”. Mint azt Szijjártó Péter, a Kedves Vezető bullshit generátora éppen ma kifejtette: a szakszervezeti vezetők csak a „saját pecsenyéjüket sütögetik” és "bohóctréfát próbálnak űzni nemcsak a kormánnyal való tárgyalásból, hanem az általuk képviselt állományból is". Lézer Jani pedig korábban így érvelt a parlamentben: „Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására”.

A valóság: a kormány ezzel egyoldalúan, egyeztetés nélkül felrúgott egy szerződést, amelyet az állam kötött bizonyos speciális területek munkavállalóival. Azt ígérte egyes embereknek, hogy ha vállalják a veszélyes, egészségkárosító és egyébként is szar munkát, ehhez képest kifejezetten szar fizetésért, akkor cserében korkedvezményes nyugdíjjal kárpótolja őket. Ha úgy tetszik, ez egy életpályamodell volt, hogy a kormány mostani egyik vesszőparipáját idézzem. Ez még nem is minden: fizetni is kellett a korkedvezményes nyugdíjért. Ezeknek az embereknek a munkáltatói külön járulékot fizettek ezért a kedvezményért! Az állam most maffiózó módra olyan „árut” vesz el, aminek az árát korábban zsebre vágta.

Magyarázat: a korkedvezményre jogosító munkakörben foglalkoztatott alkalmazottak után 2007 óta 13 százalékos korkedvezmény-biztosítási járulékot kell fizetniük a munkáltatóknak. A járulékot fokozatosan vezették be, több lépcsőben emelve erre a szintre a fizetendő összeget, ezért az elmúlt három és fél évben „csak” 30 milliárd forint folyt be ebből a járulékból a költségvetésbe – jelentős része az utolsó évben. Ha figyelembe vesszük a járadékot és azt is, hogy korkedvezményes nyugdíj nélkül rendesen meg kellene fizetni a rendőröket, tűzoltókat stb. máris kétséges Lézer Jani érve, a spórolás.

És akkor még nem is beszéltünk társadalmi közérzetről, szociális és biztonsági szempontokról, méltányosságról és jogbiztonságról...

Abban persze nincs semmi meglepő, hogy a kormány lelkifurdalás nélkül felrúg egy szerződést – megszoktuk, hogy azt hiszi, a szabályok őrá nem vonatkoznak, neki mindent szabad. Ha az alkotmányt tetszés szerint felül lehet írni, ha fű alatt lehet fontos törvényeket hozni, akkor miért pont a szerződésszegés lenne akadály.

Az sem meglepő, hogy semmibe veszi a szociális partnereket, az ellenszegülőket meg kriminalizálja, hogy kiiktassa az akaratának ellenállókat. Most azonban ebben is átléptek egy határt: az állampárti rendszer legsötétebb, fekete autós korszakát idézi Szima Juditnak, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet vezetőjének letartóztatása. Az üzenet világos: aki nagyon ugrál, arra ráküldik a Párt vasöklét, az ügyészséget. A Fidesz szolgálóleánya pedig mindig mindenkinél talál valamit, okkal, ok nélkül, a lényeg, hogy meg lehessen félemlíteni, aki szembe mer szállni a hatalommal. Így volt ez számos ellenzéki politikussal, a médiatörvény ellen tiltakozó filozófusokkal, gazdasági vezetőkkel. Mindegy, hogy tényleg volt-e vaj a fejükön, mert ha nem, az is csak évek múlva derül ki a bíróság előtt, ha egyáltalán.

Természetesen a mai egyeztetésen sem született megállapodás a rendészeti dolgozókat tömörítő érdekvédelmi szervezetek és a belügyminiszter között. A szakszervezetek sem elfogadni, sem támogatni nem tudják a Belügyminisztérium javaslatát a rendészeti dolgozók nyugdíjrendszerére, illetve életpályamodelljére. Lesz itt még balhé...
 

Szólj hozzá!

Címkék: kormány szerződés nyugdíj alkotmány lézer jani

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr322963346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása