HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

A cenzúra fordítva is működik

2011.04.09. 18:56 nocenz_Ura

A közmédiumok megszállása és általában a sajtóra nehezedő nyomás nem csak azt eredményezi, hogy működésbe lép az öncezúra, bizonyos dolgokat nem mernek megírni, ha meg mégis, a merész újságíró az állását kockáztatja. Ennek a fordítottja is működik: meg kell írni az elvárt cikkeket, részt kell venni a kormányzati propagandakampányokban, sőt akár be kell vetni a karaktergyilkosság gusztustalan fegyverét a Kedves Vezető bírálóival szemben. Aki megfelel a hatalom elvárásainak, akinek erősebb a gyomra, mint a gerince, az gyors karrierre számíthat. Friss példa erre a közmédiumok összevont hírszerkesztőségének élére tegnap kinevezett 32 éves Papp Dániel esete, aki előtte a Daniel Cohn-Bendit sajtótájékoztatójáról készített és meghamisított riporttal hívta fel magára a figyelmet.

Téveszme:
semmi meglepő nincs Papp Dániel kinevezésben... régebben elő volt készítve  (Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója, az Index kérdésére válaszolva. A riporttal egyébként szerinte nincs semmi baj.)

A valóság: Papp Dánielt nyilván nem konkrétan a botrányos riport jutalmaként nevezték ki főszerkesztőnek, ez már csak az időrend miatt sem lehet így. Nem is a riport ellenére, bár sokak szerint ez kizáró ok lett volna. Hanem éppen azért, mert ő hajlandó és képes ilyesmit csinálni. Nem most konkrétan, hanem általában.
 
Magyarázat: négy új főszerkesztőt neveztek ki a közmédiumok műsorait készítő alapítványnál, az egyikük Papp Dániel, aki egy héttel korábban meghamisította a Daniel Cohn-Bendit sajtótájékoztatójáról készített riportot. Az MTV videótárában még most is megnézhető tudósítás címe "Cohn-Bendit megfutamodott a kínos kérdések elől Budapesten" és azt sugallja, hogy az EP zöld frakciójának társelnöke nem felelt Papp Dániel kérdésére, sőt felállt és távozott, miközben a riporter még beszélt. A riporter egyébként azt kérdezte, hogy demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését.

Csakhogy jött a lebukás: az Index birtokába került vágatlan felvételből kiderült, hogy a riport mindkét állítása hazugság. Cohn-Bendit hosszasan válaszolt a kérdésre, és  félórával később ment el a repülőtérre, mert indult a gépe.

Nem ez volt az elmúlt napok egyetlen olyan esete, amely fényesen (vagy inkább sötéten...) demonstrálta, milyen következményei vannak a hírkészítés összevonásának és a politika közvetlen felügyelete alá helyezésének. A köztévé fáradtságot és pénzt nem kímélve próbálta befeketíteni Bolgár Györgyöt is. Az újságírót a svéd PEN klub hívta meg, hogy tartson előadást a magyar helyzetről. Erre a nem túl jelentős eseményre az anyagi gondokkal küzdő televízió képes volt egy stábot kiküldeni, mintha előre tudta volna, hogy egy néző jó kis botrányt rendez majd.

Elképesztő és elkeserítő, hogy a közmédiumok vezetői utólag mentegetik, sőt teljesen megfelelőnek minősítik ezt a két nyilvánvalóan tendenciózus és Cohn-Bendit esetében primitív módon meghamisított riportot. Véleményüket olvasva és látva káderpolitikájukat, biztosak lehetünk benne, hogy lesznek még ilyen botrányos riportok a köztévében.

Bár semmi kedvem hozzá, kénytelen vagyok röviden kitérni Cohn-Bendit állítólagos pedofíliájának ügyére is, mert mérget vehetünk rá, hogy a kommentelők jó része ezzel fog előhozakodni. Itt most nem tudjuk majd eldönteni, mi igaz a vádakból, néhány dolgot azonban mégis leszögezhetünk.

Először is a magyar sajtóviszonyok megítélése szempontjából teljesen mellékes, hogy a zöld fenegyerek simogatott e gyerekeket. Ha ne adj isten bebizonyosodna a pedofília vádja, attól sem a médiatörvény nem lenne jobb, sem a riporthamisítás etikusabb és szakmailag elfogadhatóbb. Különben is, nem azért támadják Cohn-Benditet nemtelen eszközökkel, mert pedofil, hanem mert szembe mert szállni a Kedves Vezetővel.

A pedofilia vádja egyébként szerintem nagy valószínűséggel teljességgel megalapozatlan, ugyanis senki soha nem jelentette fel, soha nem marasztalta el sem a rendőrség, sem a bíróság, a vádlók a zöld politikus egy polgárpukkasztónak szánt könyve néhány idióta mondatára hivatkoznak. Azt sem gondolom, hogy egy jelentős európai frakció vezető tisztségbe választotta volna, ha érdemben ilyen súlyos váddal támadható lenne.
 

Szólj hozzá!

Címkék: cenzúra hazugság cohn bendit

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr422812628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása