HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

A kormány nem tudja felállítani

2011.08.12. 20:18 nocenz_Ura

Mármint a devizahitelesek megmentésében kulcsszerepet játszó Nemzeti Eszközkezelőt, amelynek felállítását most éppen augusztus végére ígérik, de lassan egy éve késik és most is sok a bizonytalanság körülötte.

"Otthonvédelmi" akcióterv keretében próbál a kormány a bajba jutott devizahitelesek hóna alá nyúlni, márpedig a "nyugdíjvédelem" óta tudjuk: ha a Kedves Vezető és csapata valaminek a megvédését hirdeti meg, abból nagy baj  kerekedhet. Terjed is a közbeszédben az átok, hogy "védjen meg téged az Orbán".

Az persze helyes, ha a kormány is szerepet vállal a devizahitelesek gondjainak megoldásában, elvégre az állam is sáros a mai tarthatatlan helyzet kialakulásában. Nem az a bűne, hogy nem figyelmeztette elég hatásosan a lakásvásárlásba fogó polgárokat a veszélyekre, hiszen senki sem láthatta előre a svájci frank ilyen mértékű erősödését. Inkább az a baj, hogy a sorozatos ígéretek ellenére nem vezettük be az eurót, ami mint tudjuk, mindig öt év múlva jön, pedig ha már bevezettük volna, a devizahitel ma valószínűleg marginális probléma lenne.

A megvédéssel az a legnagyobb baj, hogy késik. A devizahitelesek megmentésében kulcsszerepet játszó Nemzeti Eszközkezelőt most éppen augusztus végére ígérik, de senki ne vegyen mérget arra, hogy ez valóban így is lesz. Egyrészt az a Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár jelentette be, aki arról beszélt ma egy sajtótájékoztatón, hogy "se szükség, se lehetőség nincs további intézkedésekre" a devizahitelesek ügyében, éppen csak azt nem fűzte hozzá, hogy "oszt jónapot", majd ezt utólag visszaszívta, az MTI-re hárítva a felelősséget. Másrészt a kormányzati ígérgetés már több mint egy éve tart.

Az sem megnyugtató, ha a fizetésképtelen hitelesek lakásait felvásárló Nemzeti Eszközkezelőt valóban felállítják augusztus végéig, mert az, hogy mit és hogyan fog csinálni, csak utána derül ki. December 31-i határidővel. Történt ugyanis, hogy a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent egy rendelet, amely szerint a nemzetgazdasági, a fejlesztési miniszter és a belügyminiszter az év végéig dolgozza ki, hogyan kapcsolódik egymáshoz a bedőlő lakások állami felvásárlása és az ócsai frankgettó, meg a később még felépítendő további hiteles táborok sorsa. Azt viszont a rendelet szerint azonnal  el kell dönteni, mennyit fizet az állam a megmentett lakásokért. A kormányzati portálon közben meg is jelent, hogy az Otthonvédelmi akcióterv keretében összesen 40-45 milliárd forintot költenek el 2014-ig, jórészt a lakások felvásárlására. Átlagosan féláron, mármint hitelszerződés megkötésekor készített értékbecsléshez képest. Tudjuk persze azt is, hogy a banki értékbecslések eleve nem voltak túlzottan nagyvonalúak.

Ha valaki esetleg nem értené, miért kell súlyos milliárdokért táborokat építeni a devizahiteleseknek, miközben bagóért felvásárolják a lakásukat, és eleve rengeteg az üres ingatlan, eláruljuk a megfejtést: az ilyen kiemelt állami megrendeléseknél remekül lehet pénzt nyomni a haveri cégek zsebébe.
 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kormány hitel svájci frank

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr163149658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása