HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Kósa Lajos pofátlanul hazudozik

2011.01.25. 17:43 nocenz_Ura

A Fidesz ügyvezető alelnöke azt próbálja elhitetni a részleteket nem ismerő közvéleménnyel, hogy Európai Bizottságnak a médiatörvényt kiveséző levele szerint "semmilyen jel nem utal arra, hogy az sértené a szólás- és véleményszabadságot". A Deutsch Tamás féle Facebook oldalt nyilván lájkoló politikus hangot adott annak a meglátásának is, hogy az egész "hajcihő" a szocialisták szervezése alapján indult az ország ellen.

Téveszme: Kósa úgy értékelte a szöveget, hogy abban három olyan, "inkább jogtechnikai kérdésről van szó", amelyeknek nincs közük a sajtószabadsághoz, a demokratikus alapjogokhoz.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a levélben több helyen kétségeket említenek, azt felelte, annak írói feltételes módban fogalmaznak. Hozzátette, hogy a kifogások jogtechnikaiak és egy részük tévedésen alapul.

Kitért arra is, hogy a Fidesz mindig szólásszabadságot, szabad sajtót követelt.

A valóság: az a visszatérő fideszes porhintés, hogy csak apró jogtechnikai kifogásokról és tévedésekről van szó, már korábban látványosan megdőlt, mert Európai Bizottság levelét kiszivárogtatták.

Magyarázat: Levelében Neelie Kroes médiabiztos a jól körülhatárolt kritériumok hiánya miatt is aggodalmát hangoztatta. Szerinte mindez a véleménynyilvánítás és az információ szabadságának túlzott korlátozásához vezethet, és felmerülhet az uniós alapjogi charta 11-es cikkelyében foglalt véleménynyilvánítási és információs szabadság sérelme is.

A diplomatikusan fogalmazó levél azzal a következtetéssel zárul, hogy "komoly aggályok merülnek fel a Bizottság szervei részéről a magyar törvény és az uniós szabályok összeegyeztethetőségét illetően".

Jonathan Todd, a bizottság médiaügyi biztosának a szóvivője pedig elmondta, hogy az Európai Bizottság a vitatott magyar médiatörvényt az EU alapjogi chartájában rögzített sajtószabadság megsértésének vonatkozásában is vizsgálja.

Amúgy az is mai hír, hogy Strasbourgban az Európa Tanács váratlanul napirendre vette a magyar demokrácia helyzetét...

Ami pedig Kósának azt a kijelentését illeti, hogy a Fidesz mindig szólásszabadságot, szabad sajtót követelt, nos ez igaz az alapítást követő első évekre. A Fidesz 90-es évek közepén véghezvitt átalakítása és különösen az első Orbán-kormány regnálása óta azonban ez már nem igaz. Bizonyítékként az egyik korábbi posztomban részletesen bemutatott esetre hivatkoznék, miszerint a Fidesz már likvidált számára kényelmetlen országos politikai napilapot.
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fidesz cenzúra hazugság kósa lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr122612907

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak technikai jellegűek a médiaügyi biztos aggályai? 2011.01.26. 22:06:21

Szerző:  Ténytár "...én is megkaptam a levelet, amiben olyan nagyon sok újdonság nem volt [...] aggályokat fogalmaz meg. Forrás: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása