HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

A Sziget ügye előrevetíti, hogyan működik majd a cenzúra

2011.01.13. 23:28 nocenz_Ura

Időablak nyílt, most megtapasztalhattuk, milyen módszerrel működik majd a cenzúra fél év múlva, ha már nem állunk az európai figyelem középpontjában. Tévedés ugyanis azt hinni, hogy a fékek és ellensúlyok nélküli hatalom csak nyíltan kimondott tiltással, pecséttel lehetetleníthet el bármit is, ami nem szimpatikus neki.

Téveszme: a cenzúra azt jelenti, hogy valamit betiltanak. Ha erre nincs mód, a sajtó biztosan szabad.

A valóság: a hatalom, ha nincs kontrollja, de még önkorlátozó hajlama sem, könnyedén megtalálhatja a módját a neki nem tetsző szerkesztőségek, szervezetek elhallgattatásának. Elég, ha gazdasági döntésekkel ellehetetleníti őket, ráadásul ilyenkor még szemforgató módon moshatja is a kezeit: szó sincs itt tiltásról, akinek nincs rá pénze, az ne csinálja.
 
Magyarázat: a média és a Sziget ügye látszólag nagyon távol áll egymástól. A valóságban azonban a velük szemben fellépő hatalom logikája, az alkalmazott módszerek azonosak.

Mi történik a Sziget esetében? Nos, az immár nem is olyan fiatal és nem is annyira demokraták nem igazán szimpatizálnak a Szigettel. Mert a szervezők nem az ő holdudvarukba tartoznak. Meg különben is, ilyenkor füvező hippik és szingli hordák lepik el a város, miközben mindenféle gyanús zenéket hallgatnak... Tarlos István főpolgármesterben még személyes indulat is lehet, hiszen még óbudai polgármesterként többször is összetűzött a Szigettel, oszt mindig ő jött ki ebből rosszul.

Erre mi történik? Előállnak azzal, hogy szegény fővárosnak az elődök miatt rosszul megy, meg kell fogni minden fillért, fizessenek 2,5 milliárd forint közterülethasználati díjat. Ja mégsem, mondják, mi baromi jólelkűek vagyunk, készek vagyunk 1-1,5 milliárddal támogatni a Szigetet, ezért nagyvonalúan megelégszünk azzal, ha csak 1-1,5 milliárdot perkálnak. Ez lehetetlenné tenné a megrendezését? Hát mi erről nem tehetünk, mostantól csak az rendezzen bármiféle rendezvényt, aki képes magától kigazdálkodni a költségeket.

Most ne foglalkozzunk azzal, hogy ha valóban megfúrják a Szigetet, az megint mekkora blama lesz, hogy a Sziget talán a legsikeresebb magyar rendezvény, ami sok pénzt és elismerést hoz az országnak. Koncentráljunk a módszerre.

Én arra számítok, hogy fél év múlva, az EU elnökség átadása után sorra fognak "gazdasági okok miatt" nehéz helyzetbe kerülni a centrális hatalom számára kényelmetlen médiavállalkozások.

Sorra kapják majd a súlyos büntetéseket a médiahatóságtól (magyarul cenzúrahivatal), rájuk száll a Nemzeti ÁVH (lánykori nevén APEH), esetleg mégsem kapják meg a frekvenciát, amin eddig működtek (semmi gond, csak elbukják a soros pályázatot). A hirdetők elkerülik őket, az állami cégeknek ez kötelességük, az állammal üzletelőkkel pedig meg lehet értetni: nem jó nekik, ha elveszítik a kormány bizalmát.

Róluk is el lehet majd mondani, nem történt semmi, akinek nincs pénze, az ne csinálja.

Ha valaki azt hitte, hogy ez a logika, ez a módszer távol áll a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől, az most a Sziget példáján láthatja: mégsem.

Aki pedig naiv módon azt hiszi, hogy a Fidesz nem fog kellemetlenkedő lapokat, portálokat kiiktatni, mert ilyesmire nem vetemedik, az olvassa el korábbi posztomat egy megtörtént esetről: A Fidesz már likvidált országos politikai napilapot.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság fidesz cenzúra sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr872582386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása