HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Világszabadalom? Minek az nekünk!

2011.04.24. 18:14 nocenz_Ura

Egy konkrét példát ismertetve egyszer már írtam arról, hogy a Kedves Vezető kormánya leállította a kutatás-fejlesztés finanszírozását, lehetetlen helyzetbe sodorva az innovációs tevékenységet (A jövő felélése elkezdődött). Most újabb szomorú példát mutathatok be, pedig magyar tudósok komoly egészségügyi és gazdasági haszonnal kecsegtető, világraszóló eredményt értek el: áttörést a szívinfarktus és a szélütés kezelésében. Csak éppen lehet, hogy elvész a világszabadalom és kidobhatjuk az ablakon a sok éves munka eredményét, mert visszatartanak nyomorult 80 millió forint pályázaton régen elnyert kutatási támogatást.

Téveszme:
az a cél, hogy Magyarország „innovációs teljesítménye az évtized közepére érje el az EU átlagos innovációs teljesítményét” (Új Széchenyi Terv)

A valóság: a kutatás-fejlesztés, az innováció támogatását a kormányváltáskor gyakorlatilag teljesen megvonták, itt is mindent a rövid távú költségvetési megtakarításnak rendeltek alá. Elvileg mostanában újraindítják a kifizetéseket, de az elvesztegetett időt, a csődbe ment, szétesett fejlesztő vállalkozásokat nem lehet pótolni.

Magyarázat: áttörést értek el magyar kutatók a szívinfarktus és a szélütés kezelésében. Az MTA Enzimológiai Intézetének munkatársai és az ELTE kutatói olyan molekulákat állítottak elő, amelyek az emberi vérben szelektív módon gátolják az infarktust követő sejtpusztulásért felelős enzimeket. A forráshiány miatt viszont a hazai kutatások leállhatnak, a szabadalmak elveszhetnek, kárba veszhet sok év munkája. Versenyhelyzetet teremt, hogy angliai kutatók bejelentettek egy, a magyar tudósokéhoz hasonló felfedezést.

A pályázati pénzek napokban megindított kifizetése remélhetően hozzásegíti a magyar kutatókat a munka folytatásához, és ahhoz, hogy ne szalasszunk el egy világsikert - fogalmazott Závodszky Péter akadémikus, hozzátéve, hogy több mint egy éve nem jutottak hozzá egy már elnyert, 80 millió forintos támogatási összeghez.

A veszélybe sodort magyar szabadalomról itt olvashatnak bővebben.


 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz innováció megszorítás szabadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr132852356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása