HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Nem az Európai Parlament hazudik, hanem a Fidesz

2011.03.12. 18:10 nocenz_Ura

A Fidesz EP képviselői csoportja azt állította, hogy az Európai Parlament hazug határozatot fogadott el, amikor elmarasztalta a magyar médiatörvényt. Mert állítólag figyelmen kívül hagyta a törvény hétfői módosítását. Ez nem csak a stílusa miatt érthetetlen: arra nem gondoltak, hogy elég elolvasni, mi is van a határozatban, hogy kiderüljön, ez nem igaz? Hogy a Fidesz hazudik? (Persze, a magyar tévéhíradók jó része csak a fideszes reagálást ismertette, magát az EP állásfoglalást nem. Ha úgy veszem, ezzel meggyőzően illusztrálták, mi is a baj a törvénnyel...)

Téveszme:
a baloldali frakciók hazug határozatot fogadtak el a magyar médiatörvényről az Európai Parlamentben (a Magyar Néppárti Képviselőcsoport közleménye). Csak a boszorkányüldözés folytatódik, a határozatban egyetlen szó sincs az Európai Bizottság és a magyar kormány megállapodásáról, a kormánynak a határozat miatt nem kell semmit sem tennie (Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár).

A valóság: az EP nem hagyta figyelmen kívül a médiatörvény módosítását, sőt hosszasan értelmezte. A lényeg, hogy jó irányban tett lépésnek tartja, csak messze nem elégségesnek. Mert például nem oldja meg azt a helyzetet, hogy egy pártelkötelezett hatóságnak túlzott hatalma van. Ezért sürgeti a további egyeztetéseket és módosításokat, a médiatörvény sürgős felülvizsgálatát. Azt is, hogy az Európai Bizottság elvi szinten is foglalkozzon a sajtó kérdésével.
 
Magyarázat: már csak azért is érthetetlen a módosítások figyelmen kívül hagyására történő hamis hivatkozás, mert a múltkor éppen az utolsó pillanatban az európai médiaügyi biztossal kötött megállapodás miatt napolták el a vitát és a szavazást. A határozati javaslatot beterjesztő frakciók pedig éppen ezért alaposan átírták a szöveget.

Az sem igaz, hogy a baloldali frakciók fogadtak el határozatot. Az EP fogadott el egy határozatot, mégpedig meggyőző többséggel (316:264 arányban, 33-an tartózkodtak). Amit nem csak a baloldali frakciók (a szocialista-szocdem és a radikális baloldali), hanem a zöldek, a liberálisok, sőt szép számmal néppárti, tehát jobboldali képviselők is megszavaztak.

Az is szép kövér téveszme, hogy az EP határozatait nem kell komolyan venni, mert nincs kötelező hatálya a nemzeti kormányokra, a magyar kormánynak nem kell semmit sem tennie. A jog betűje szerint valóban semmire sem kötelez, de a politikai realitás mást diktálna. Elvégre arról van szó, hogy az európai politikai erők többsége szerint igenis még módosítani kell, nem is kicsit, a médiatörvényen. Mert az szerintük nem európai, nem felel meg az Unió alapjogi chartája szellemének.

Az Európai Parlamenten kívül számos más szervezet is így látja, például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a legtöbb nemzetközi szakmai szervezet. Az EBESZ is azt hangsúlyozta, több módosítás kell, mert még mindig vissza lehet élni a törvénnyel.
 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz cenzúra hazugság médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr662733897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása