HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Ezek megőrültek! Indulatból gazdaságpolitikát...

2011.03.05. 20:33 nocenz_Ura

Matolcsyt beszavaznám Kiszel Tünde helyére az Ezek megőrültek műsorba, ha még menne. Azért emelte a bankadót, mert megsértődött egy levélen? Mert nem úgy táncolnak a multik, ahogy ő fütyül? Ha valakinek voltak még kétségei a vezéri jobbkéz rátermettségét illetően, most már nem lehetnek.

Téveszme:
a kétharmados felhatalmazást élvező kormány végre megmutatja a nemzetközi karvaly tőkének, ki az úr a háznál! Fizessenek a gazdagok, főleg ha multik!

A valóság: sokba fog ez még nekünk kerülni. Sokkal többe, mint ami a meghosszabbított sarccal befolyik a költségvetésbe.
 
Magyarázat: az fn.hu értesülése szerint a kormány dühből hosszabbítja meg a banki különadót, mert az érintettek nemzetközi fórumokon tiltakoztak az adó miatt. Matolcsy az Orbán-csomag bemutatásakor jelentette be, hogy az ígéretek ellenére a jövőre is teljes összegű marad a sarc. A miniszter azon akadt ki, hogy 13 multinacionális cég levélben tiltakozott Brüsszelben a különadó ellen.

Az a legkevesebb, hogy a bankok szép lassan át fogják terhelni ezt a költségüket is az ügyfeleikre, mert ez "csak" annyit jelent majd, hogy végső soron máshonnan származik a plusz adóból a költségvetésbe befolyó pénz jó része, nem a "gonosz multiktól".

Nagyobb baj, hogy ez több okból is nettó bevételkiesést okoz majd a költségvetésnek. Először is visszafogja a gazdasági növekedést, mert a bankok nehezebben adnak majd hitelt a vállalkozásoknak. Tovább romlik a magyar kormány megítélése, megint csökken iránta a bizalom, hiszen kiszámíthatatlanul viselkedik és nem tartja be, amit legutóbb mondott. Lehet, hogy ez csak egy érzés, de sok pénzt visz el: hozzájárul a leminősítésekhez, a tőzsde stagnálásához, a magyar állampapírok esetében fizetendő magasabb kamatokhoz, a forint gyengeségéhez. Továbbá a bizalom hiánya miatt sok cég meggondolja majd, hogy itt fektessen be, ha meg már itt van, nagyobb eséllyel húz el keletre.

Az ember azt várná egy gazdasági csúcsminisztertől és a kormánytól, hogy gondosan mérlegel és hideg fejjel dönt, főleg ha sok pénzről van szó. A harag és a sértődés ezen a szinten is rossz tanácsadó...
 

3 komment

Címkék: gazdaság bank adó düh matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr302713488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tandydini 2011.03.21. 14:00:18

Ekkora demagógiát, apám! Honnan tudja az fn, mi járt Oviék agyában??? A bankadó fenntartásának nyilván nem a düh az oka, hanem az, hogy AZONNAL kell betömni a költségvetés lyukait, ugyanúgy, ahogy a 20 milliárd dolláros Gyurcsány-hitel kamatait is AZONNAL kell fizetni. Ha pedig az új adórendszer nem váltja be AZONNAL a hozzá fűzött reményeket, pénzt köll szerezni és kész. Ha van jobb ötleted, mint újabb hitelt felvenni vagy válságadót kivetni, toljad csak, kíváncsi vagyok. A lényeg: AZONNAL legyen pénz belőle.

nocenz_Ura 2011.03.22. 00:50:16

@tandydini: Honnan tudja az fn.hu? Valószínűleg súgtak nekik belső emberek. Az újságírók így szoktak bizalmas infohoz jutni: valaki szivárogtat nekik, vagy mert kölcsönös szívességeket tesznek egymásnak az újságíróval, vagy mert az adott párton belüli hatalmi harc ezt kívánja. A Fideszben is vannak, akik szabadulnának Matolcsytól. Egyébként nyilvánosan is dühöngtek a levél miatt, ami alátámasztja az értesülést.

A költségvetés foltozásához is van ötletem: vissza kellene csinálni az egykulcsos adót, ami több száz milliárdos lyukat generált a gazdagok és a magas jövedelműek javára. Továbbá lehetnek valódi strukturális reformokat is csinálni.

tandydini 2011.03.28. 20:33:31

Hát te már biztosan tudod, mi történt "valószínűleg", gyakorlott blogozó vagy. Valahonnan összeblogoztad az információt, valószínűleg! :D
Az egykulcsos adó érdekes kérdés, de az új gazdaságpolitika alapelve, mint ahogy Ovi már évek óta szajkózza, "visszaadni a munka becsületét". Ezt a redvás országot a rendes bruttó bérre bejelentettek tartják el, a minimálbéres vállalkozók meg röhögnek a markukba. Ideje volt már annak, hogy legyen valami látszatja annak, ha valaki valóban viseli a köz terheit. Ovi igazán akkor lenne következetes, ha hozzányúlna az egészségbiztosításhoz is.
süti beállítások módosítása