HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Kormányfőket akarnak bebörtönözni

2011.08.01. 08:41 nocenz_Ura

A parlament államadósságot vizsgáló albizottsága tegnap elfogadta jelentését, amelyben indítványozzák, hogy vizsgálják meg az előző kormányok jogi felelősségre vonásának lehetőségét. A Fidesz már megint politikai ellenfelei kriminalizálásával próbálja elterelni a közvélemény figyelmét saját gazdasági hibáiról, a megszorításokról és a munkavállalók jogainak megnyirbálásáról.

Az elfogadott indítvány értelmében az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul, hogy foglaljanak állást a 2002-2010 közötti jelentős államadósság-növekedés miatt indítható büntetőjogi felelősségrevonás lehetőségéről. A jelentést a testület fideszes, KDNP-és honatyái és az albizottság független képviselője egyhangúlag, hét igennel szavazta meg, a testület jobbikos tagja külföldön tartózkodik. Az albizottság munkájában nem vesznek részt sem szocialista, sem LMP-és képviselők.

Szijjártó Péter (Fidesz), az albizottság alelnöke, "civilben" a Kedves Vezető személyes bullshit generátora a parlamenti testület ülésén azt állította: az albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Azt mondta: ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re.

A Szijjártó Péter által emlegetett számok elferdítik a tényeket, az első Orbán-kormány ugyanis valójában nem 53 százalékkal adta át az államadósságot és a második fideszes kabinet nem 80 százalék fölött vette át. Az 53 százalék nem tartalmazta a Magyar Fejlesztési Bankban elrejtett adósságokat, amit az uniós előírások miatt utólag kellett hozzáadni a 2002-es adathoz (ez év végén 55,6 százalék volt a Nemzeti Bank szerint), 2010-ben pedig év végére érte el az államadósság a 80,2 százalékot, amiben vastagon benne volt már a május óta regnáló új kormány tevékenysége. Erre az időszakra esett a világgazdasági válság, ezalatt a magyar költségvetés hiánya, illetve az államadósság lassabban nőtt, mint az uniós átlag és most sem számít kiugróan magasnak. Az államadósság jelentős része az első Orbán-kormány hosszú távon ható döntéseinek (egyebek között a fenntarthatatlan lakástámogatási rendszernek), valamint a Medgyessy-kormány idején elfogadott, de a Fidesz által is megszavazott 100 napos programnak a következménye.

Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkár szerint két dolog magyarázza a Fidesz törekvését az előző kormányok jogi felelősségrevonására. Egyrészt kétségbeesetten igyekeznek elterelni a figyelmet amatőr gazdaságpolitikájukról, megpróbálják a sikertelenséget az előző kormányra fogni. Talán saját maguknak is bebeszélték, hogy a szocialisták tönkretették az országot - fogalmazott Katona Tamás. A másik ok szerinte az, hogy láthatóan teljesen sikertelenek voltak az elszámoltatások, semmit nem tudtak felmutatni a törzsszavazóiknak. Ezért most az államadósság miatti politikai felelősséget akarják jogi felelősséggé konvertálni, ami képtelenség, jogállamban ilyen nem történhet meg, bár a volt államtitkár szerint ez eddig sem zavarta a kormányt. Az LMP is közölte korábban: politikai és jogi nonszensznek tartja, hogy börtönnel fenyegetik a korábbi kormányfőket és pénzügyminisztereket.
 

2 komment

Címkék: gazdaság fidesz gyurcsány szijjártó péter

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr363115992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolesz. · http://www.fenntarthatohaz.hu 2011.08.03. 09:31:48

"A téveszmék makacs dolgok, ha nem nézünk szembe velük, nincs semmi esélyünk." Szép mottó!
Hát akkor nézz bele a következő filmbe!
www.youtube.com/watch?v=GpHthE8q-XE

tandydini 2011.08.11. 09:38:29

Hàt Ferkot be kéne börtönözni, de nem ezért, hanem a Zuschlagnak nyujtott bünsegélyért.Vagy tàrstettes, ki tudja. Ne mondja nekem senki, hogy nem tudta a miniszter, mit susmusolnak a szomszéd szobàban.
süti beállítások módosítása