HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Matolcsy dicséretnek véli Brüsszel bírálatát

2011.05.17. 17:15 nocenz_Ura

A Nemzetgazdasági Minisztérium már megint álomvilágban él, vagy csak a kevésbé tájékozott állampolgárokat akarja újfent hülyíteni. Tegnapi közleményében ugyanis dicséretnek próbálja beállítani az Európai Bizottság pénteken megjelent kritikus prognózisát.

Téveszme:
Matolcsy György minisztériuma azt próbálja elhitetni sajtóközleményében, hogy az Európai Bizottság is 3 százalék alatti hiányt vár jövőre. Mint írják, "a Magyar Kormány egyetért az Európai Bizottság (EB) 2011 tavaszi előrejelzésével, amelyben az szerepel: jövőre a Széll Kálmán Terv megvalósítása esetén a költségvetés hiány a GDP 3 százaléka alatt várható. Az EB-nek azzal a megállapításával is egyetért, hogy 2012-ben Magyarországon 3 százalékkal javulhat a teljes (munkaidőre számított) foglalkoztatás. A Bizottság költségvetési előrejelzésének készítésekor figyelembe vette a Széll Kálmán Terven alapuló Konvergencia Programban tervezett intézkedések várható hatásait. Ennek köszönhetően előrejelzésük a 2010. őszi prognózishoz képest jelentősen javult."

A valóság: Brüsszel előrejelzése szerint GDP-arányos hiánya 3,3 százalék lehet, ami ugye egyrészt nyilvánvalóan több a megengedett 3 százaléknál, a kormánynak a konvergencia programban vállalt 2,5 százalékánál meg végkép. Erről a szakértők és a magyar sajtó zöme úgy számolt be, hogy Brüsszel nem hisz Orbánnak, az EU kételkedik a kormány terveinek megvalósíthatóságában.

Magyarázat: Matolcsyék folytatják azt a ma már hagyományosnak nevezhető gyakorlatot, hogy mást mondanak külföldön, mint itthon, a külföldi véleményeket meg megpróbálják félremagyarázni. Azt hiszik, teljesen hülyék vagyunk.

Most konkrétan azt gondolják, nem vesszük észre, hogy 3,3 nem kevesebb, hanem több mint 3. Igaz, a brüsszeli prognózisban van egy olyan megengedő kitétel, miszerint a hiány akár 3 alá is csökkenhet, ha minden tökéletesen működik, és nem veszik figyelembe a végrehajtási kockázatokat. Az is igaz, hogy Brüsszel most jelentősen alacsonyabb hiányt jósol, mint ősszel, amikor még 6,2%-os deficitet vetített előre 2012-re. Ne feledjük azonban, amit Brüsszelben is tudnak, hogy a helyzet javulásában kulcsszerepük van olyan egyszeri bevételeknek, mint a nyugdíjeinstandnak és a válságadóknak.

Szólj hozzá!

Címkék: brüsszel matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr172911545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása