HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Kulturkampf a Közgáz ellen

2011.05.06. 00:37 nocenz_Ura

A kiszivárgott hírek szerint a kormányzat az egyetemek drasztikus ritkítását tervezi, és ennek áldozatul eshet az egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb hazai egyetem, a Corvinus is. Úgy tudni, ez nem Hoffmann Rózsa újabb partizán akciója, ezt maga a Kedves Vezető tervelte ki. Nem vitás, hogy van mit ésszerűsíteni a felsőoktatás rendszerén, bár szerintem azt sem így, az oktatás szűkítésével kellene, hanem az elitképzés és a tömeges képzés szétválasztásával. Az viszont egyenesen hajmeresztő, hogy indulatok és politikai megfontolások miatt éppen a legjobbak egyikét akarják felszámolni. Azt írom, felszámolni, mert nem egyszerűen az önállóságát szüntetnék meg, mint egyes kamu főiskoláknak, hanem széttrancsíroznák, legalább háromfelé osztanák, a tanári kar egy részét meg nyilván szélnek eresztenék.  

Téveszme: a Corvinus baloldali fészek, ideje felszámolni, a közgazdászok állandóan akadékoskodnak, és már az is gyanús, hogy a Közgáz korábban Marx Károly nevét viselte. 
 
A valóság: a Közgáz nem a baloldal, hanem a szakmaiság fellegvára, számos professzor inkább jobboldali – más kérdés, hogy ettől még lehet lesújtó a véleményük Matolcsy tevékenységéről. A saját szakterületén kimagaslóan ez a legjobb egyetem Magyarországon, de az összes felsőoktatási intézményt figyelembe véve is az egyik legjobb, az például egyértelmű, hogy külföldön a Corvinust ismerik el a leginkább. Orbán Viktor viszont régóta neheztel az egyetemre és a közgazdász szakmára, ennek a 90-es évek közepe óta többször hangot is adott. Utálják a rektort is, akinek fő bűne, hogy a neve felmerült, mint a szocik esetlege miniszterelnök jelölje még mielőtt kikötöttek Bajnai mellett.  
 
Magyarázat: a Kedves Vezető úgy hiszi, az éppen urnák elé járuló állampolgárok 52 százalékának szavazata felhatalmazza, hogy mindent a saját ízlése szerint alakítson át, az alkotmánytól a közterek elnevezéséig bezárólag. Ami más világszemléletet tükröz, vagy csak túlságosan önálló, annak pusztulnia kell, hiszen aki nincs velük, az ellenük. Az pedig kulcskérdés, hogy ha pénzről van szó, senki se pofázzon bele a dolgukba, nem véletlen az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács kiherélése. Ebbe a sorba illeszkedik a Corvinus szétverése is, hiszen a Közgáz már a Kádár-rendszerben is önállóságra nevelő intézmény volt. 
 
Ezt személyes tapasztalatból is tudom, oda jártam és olyan tanáraim voltak, mint Pach Zsigmond Pál, Berend T. Iván vagy Juhász Gyula. Hogy jobboldali ikonokat is említsek, oda járt Bod Péter Ákos és Járai Zsigmond is, Chikán Attila és Jeszenszky Géza pedig ott tanított. Azokat a fideszes trollok által gyártott kommenteket meg egyenesen röhejesnek tartom, amelyek most azzal próbálják lejáratni az egyetemet, hogy Marx nevét viselte. Először is egy egyetem színvonalát és szellemiségét nem a ráaggatott név határozza meg, másrészt pedig aki Marxot azonosítja a régi rendszerrel, az éppen annak egyik legnagyobb, legitimációs hazugságát teszi magáévá. 
 
Ha tényleg sikerül kicsinyes politikai bosszúból szétverni a Közgázt, azt egyetemi hallgatók generációi, a hazai közgazdászképzés sínylik meg. Áttételesen pedig az egész magyar gazdaság, vagyis mi mindannyian.
 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz egyetem orbán viktor corvinus matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr652881206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása