HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Az álamfő aláírta, ideje feleszmélni

2011.04.25. 16:52 nocenz_Ura

A Kedves Vezető személyes „álamfője” némi felhajtás kíséretében aláírta a Fidesz-alkotmányt, amellyel a centrális erőtért elfoglaló párt mozgásterét kívánták bővíteni és amellyel nem mellékesen Orbán Viktor egy évvel ezelőtti választási győzelmét akarták megünnepelni. (Az utóbbit lényegében maga a Kedves Vezető ismerte be húsvéti üzenetében.) Azt tapasztalom azonban, hogy a nép többségét hidegen hagyja az egész alkotmányosdi, nem igazán tulajdonítanak neki jelentőséget. Pedig előbb-utóbb a mindennapjaikban is érezni fogják a hatását.

Téveszme: az egész alkotmányosdi úri huncutság, a politikusok meg néhány túlbuzgó értelmiségi játékszere, az ellenzék meg persze hivatalból ugrál. Az csak egy papír, attól sem jobb, sem rosszabb nem lesz az életünk.

A valóság: az alkotmány megszabja az állam működési módját, azt, hogy milyen a viszonya az állampolgárokkal. Meghatározza azt is, milyen irányultságú és szellemiségű törvények szabályozhatják mindennapjainkat. A fekete leves még csak ezután jön: az új alkotmány alapján készülnek majd a kétharmados törvények, azok pedig már sokaknak fognak fájni. 
 
Magyarázat: azt, hogy mi a baj az alkotmányozás módjával (egyedül, egyeztetések nélkül verték keresztül erőből) és tartalmával (számos alapjogot korlátoz, egy szekértábor szemléletét alkotmányos szintre emeli) már részletesen taglaltam. Arról viszont még kevés szó esett, miért is nem verte ki az alkotmányozás a biztosítékot. Közrejátszik ebben a politikával szemben hagyományosan meglévő és az utóbbi években felerősödött gyanakvás, ellenszenv is, csakúgy, mint az emberek többségének alacsony politikai és jogi ismeretei. Fontos tényező az ellenzék erőtlensége és szétaprózottsága is, nincs, aki hitelesen, nagy tömegeket meggyőzve érveljen ebben a nehezen eladható ügyben.

Mára azt is látnunk kell, hogy a Fidesz rájátszott erre a közhangulatra, azért sietett az alkotmányozással, hogy azt még a fájó megszorítások, a támogatás elvesztése előtt lezárhassa, és az új alkotmány fedezékéből háborítatlanul, időben keresztülverhesse a neki kedves kétharmados törvényeket is. Az értékítéletet gondosan kerülő, gyakran csak a politika technikáját minősítő politológus, Török Gábor talán még csettint is: ügyes! Mert hatalomtechnikai szempontból kétségkívül az, csak éppen egy egész ország látja majd kárát.

Szólj hozzá! · 4 trackback

Címkék: fidesz orbán viktor alkotmány álamfő

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr82854349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Preambulum helyett 2011.04.26. 19:26:18

Mi a közös egy jó alkotmány és egy közröhej tárgyát képező között?Minden bizonnyal az, hogy mindkettő belőlünk merítkezik.Mi veszélyesebb egy rossz Alkotmánynál? A közröhej tárgyát képező Alkotmány.A rossz Alkotmányt kritizálni szokták. Érveket hoznak...

Trackback: Levendel Júlia - VIRTUÁLIS ÉLŐKÉP 2011.04.26. 12:35:06

A kultúráért felelős államtitkár ajánlotta, hogy az alkotmány aláírásának napján, húsvét hétfőn, fanfárok és díszőrségi ceremóniák után, a „magyar újjászületés”-t jelképező esemény megkoronázásaként több helyszínen egy időben rendezzenek ha...

Trackback: Köszöntjük az új, húsvéti alkotmányt! 2011.04.25. 17:23:15

A Fidesz egypárti alkotmányát ma írta alá Schmitt Pál. Az alkotmány nem az ellenzék hibájából egypárti. Az előkészítő bizottságokban, amelyeknek munkájában minden párt részt vett, semmilyen érdemi módosítót nem fogadtak be tőlük. Így a továbbiakban nem...

Trackback: Húsvéti alkotmány és konzervatív képmutatás 2011.04.25. 17:10:09

Húsvéthétfő van, lehet örülni. Van ünnepi dedikálás a várban, lehet menni locsolkodni, iszogatni, a királyi televízió műsorát tapsolva élvezni. Meg lehet olvasni konzervatív véleményalkotókat például a Mandiner blogon, akik meg is mondják, merre van és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása