HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Magyarország nem a magyaroké!

2011.01.19. 20:43 nocenz_Ura

Súlyos téveszme, hogy Magyarország a magyaroké! Aki ezt hiszi, sőt terjeszti, az akaratlanul is rengeteget árt a magyar nemzetnek.

Téveszme: Magyarország a magyaroké, Budapest meg (újra?) a nemzet fővárosa.

A valóság: Magyarország nem a magyaroké, hanem a magyar állampolgároké. Budapest meg az ország fővárosa, a nemzeté legfeljebb csak átvitt, kulturális értelemben.

Magyarázat: A nemzet és az állam összekeverése, a nemzetállam romantikus eszméje XIX. századi csökevény. Ha van nemzet Európában, amelynek alapvető, mondhatni létérdeke az állam és a nemzet fogalmának világos megkülönböztetése, akkor az éppen a magyar. Mert ha Magyarország a magyaroké, akkor abból egyenesen következik, hogy Románia a románoké, Szlovákia meg a szlovákoké. Ha mi nemzetállamban gondolkodunk, hogyan kérhetjük ugyanezt a hibát számon a szomszédos államok többségi nemzetein?

Ha én úgy gondolkodnék, mint nemzeti radikálisaink, most azt mondanám, hogy aki ezzel az elavult, nemzetállami eszmével ekkorát árt a nemzetnek, az nyilván nemzetáruló. Szerencsére engem nem gyötörnek összeesküvés elméletes rémálmok, ezért csak azt mondom, hogy ezek a barátaink egyszerűen még nem gondolták végig, mi következik abból, amit mondanak...
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr382598758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása