HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Plagizált alkotmány

2011.04.03. 01:14 nocenz_Ura

Kiderült, hogy a Fideszalkotmány egy részét copy paste-tel átmásolták Gyurcsány embereinek tervezetéből. Tessék akkor most megmagyarázni a narancsos hívőknek, hogy a patás ördög volt a hiteles forrás. Na és az Artisjus? Csak a PC-kben szeretnek kutakodni, vagy erre a lenyúlásra is lecsapnak? Nem is ez azonban a lényeg, hiszen ez a hét műbalhéja, amivel a kormányzati marketingesek megpróbálják hitelteleníteni az alkotmányozást érő bírálatokat.

Téveszme:
a szocialisták minden kritikája hiteltelen és egyben lényegtelen is az alkotmányozás folyamatában azután, hogy kiderült, titokban ők is alkotmányt készítettek elő. (Szijjártó Péter, a Kedves Vezető személyes bullshit generátora)

A valóság: a mai hatalom bűnét, azt, hogy elfogadhatatlan módon készítenek alkotmányt, egyáltalán nem mentené, ha politikai ellenfeleik is így tettek volna korábban. Már egy 8 éves gyerek is szégyellné azt az óvodás szintű védekezést, hogy "de hiszen ők is rosszalkodtak". Ha az elődök elkúrták, az nem mentésség az új undokok elkúrására, sőt, súlyosbító tényező: tanulni illett volna mások hibájából.
 
Magyarázat: már az sem igaz, hogy most derült ki az első Gyurcsány kormány próbálkozásának ténye. Csak a tervezet tartalma és a narancsos alkotmányozók cikkely-átemelési buzgalma újdonság.

Maga Petrétei József, volt igazságügyi miniszter mondta el 2006 júniusában a Magyar Hírlapnak, hogy a minisztériumban egy szűk szakmai stáb elkészített egy kész szöveget, amit, ha rászánják magukat a pártok, fel lehet használni az alkotmányozásnál. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet pedig mint közérdekű adatot megpróbálta kiperelni a Gyurcsány-kormányból a dokumentumot, de 2007-ben másodfokon is elvesztették a pert. Arról, hogy ez a tervezet létezett, 2006 óta tudni lehetett. Arról is, hogy szerettek volna alkotmányozni, hiszen akkor már évek óta tárgyaltak erről a pártok.

Az viszont már nem igaz, hogy a szocik titokban alkotmányt akartak volna keresztülverni, hiszen nem alkotmányoztak. A tervezetet nem is tárgyalta a kormány, bizonyára azért, mert rájöttek, hogy a politikai helyzet nem alkalmas az alkotmányozásra, 2006-ban ugyanis lehetetlen lett volna bármilyen konszenzust kialakítani a pártok között.

Vagyis a minisztériumban készített szöveg egy előkészítő szakértői javaslat maradt, hivatalos nyelven egy "döntés megalapozására szolgáló adat", ami soha nem került a parlament elé. A Hírszerzőnek azt mondta egy akkori kormányzati tisztviselő, hogy "elvi okok miatt" nem hozták nyilvánosságra a dokumentációt. "Nem akartunk titkolózni, de ha közzétesszük, akkor onnantól kezdve minden döntés-előkészítő, a kormány által el nem fogadott anyagot publikálnunk kellett volna, ami lebénítaná a közigazgatást." Így látta ezt a bíróság is, ezért utasította el a TASZ keresetét.

Az viszont felettébb érdekes, hogy a Fideszalkotmány készítőinek köréből valahogy éppen most szivárog ki a Gyurcsány féle terv szövege a tőlük nem is olyan távol álló lapokhoz, amikor zajlik a fülkeforradalmi alaptörvény készítése és tartani lehet a tiltakozások hullámától...

Azt is sokan felvetették, hogy a "vörös" és a "narancsszínű" tervezet közötti tartalmi átfedések mindkét oldalnak kínosak lehetnek. A Hírszerzőnek azt mondta a Petrétei-féle tervezet kidolgozásában részt vevő egyik szakember, hogy a két szöveg inkább jogtechnikai részletekben, mint "a nagy horderejű politikai kérdésekben" azonos.

A különbségeket jól jelképezi, hogy a Petrétei-féle tervezet rövid preambulumában történelmi hagyományként hivatkoznak a Szent Koronára, a mostani tervezet terjengős  előszavában pedig kvázi jogforrásként, mint az ország alkotmányos állami folytonosságának szimbóluma jelenik meg.
 

3 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz gyurcsány plágium alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr162795103

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért rossz az alkotmány, avagy hogyan NE kritizáljuk az Alaptörvényt? 2011.04.17. 19:09:20

Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tandydini 2011.04.05. 19:55:42

Már megint a jogi műveletlenség.
1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról, 1. § (4) Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések.

Érdekes kérdés, hogy vajon a jogszabály TERVEZET a tv. védelme alatt áll-e, de erre nézve BH-kat kellene keresgélni, ehhez most nincs kedvem. :)

A másik: már megint a demagógia, demagógia, demagógia. A különbség nem ott van a két párt hozzáállása között, hogy a Fidesz a Maszop-ra mutogat azzal, hogy "de hiszen ők is rosszalkodtak", hanem ott, hogy a Fidesz ugyan autoriter, talán totaliter is, de kiáll és vállalja a közjogi hatalomkoncentrációt, a konfliktust a póógárokkal, az Mszp viszont megint csak arra volt képes, hogy suttyomban-sunyin, amolyan gyurcsányosan, saját tetteit még azok pillanatában sem vállalva alkotmányozzon. Ahogy Ákos bácsi énekli,
"És hazudnak megfontoltan,
Behízelgő modorban,
Éppen ugyanúgy ahogy régen".

nocenz_Ura 2011.04.09. 11:48:20

@tandydini: Szóval ha jól értem, egy humorérzék nélküli jogász vagy. Mert az Artisjus emlegetése természetesen csak irónia volt... Ez nem jogi kérdés, hanem politikai és erkölcsi - valakit nyilvánosan hazaárulózunk, titokban meg lekopizzuk...

Nekem akkor sem tetszene egy tekintélyuralomra törő kormány, ha karakán módon nyíltan vállalná, de ez nem igaz az Orbán-kormányra: állandóan mellébeszélnek és hülyíteni próbálják a népet (halottad már Szijjártót?). Konkrétan az alkotmányozásban ott a különbség, hogy a maiak alkotmányoznak, lenyomják egyeztetés nélkül, Gyurcsányék meg nem alkotmányoztak, nem terjesztették a parlament, de még a kormány elé sem azt, ami éppen ezért legfeljebb munkaanyag.

tandydini 2011.04.28. 14:36:42

Hat szerintem ez a sumakolas. Es a humorban (meg a szerzoi jogban) nem ismerek trefat! :D
De teljesen igazad van abban, hogy az Alkotmany kedvez a mindenkori (es igy a mostani) 2/3-os tobbsegnek.
süti beállítások módosítása