HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Politikai tisztogatás a sajtóban – lehet perelni

2011.07.17. 11:50 nocenz_Ura

Bekövetkezett, amire számítani lehetett, az uniós elnökség után nagyobb fokozatra kapcsolt a narancsos úthenger – egyebek között a médiában is.  A közszolgálati médiában kirúgják az emberek harmadát, a fő szempont a tehetség, a hozzáértés, a gerincesség és az önálló, független gondolkodás. Félreértés ne essék, akiben ez megvan, az repül. Leginkább azok maradhatnak, akik bármilyen politikai manipulációt lenyelnek. Készül a leszámolás az ellenzéki orgánumokkal is. A média alapítvány szóvivője pedig közölte, hogy mindenkit beperelnek, aki azt állítja, hogy politikai tisztogatás folyik. Nos, állok elébe!

Téveszme:
a sajtószabadság él és virul, szamárság az ellenkezőjét állítani (Kovács Zoltán, kommunikációs államtitkár)

A valóság: a hatalom közvetlen pártirányítást akar a sajtóban, csak azt szabad megírni, bemondani, ami ukázban jött. Aki túl jó ahhoz emberileg, vagy szakmailag, hogy szó nélkül hajbókoljon és bevállalja akár a riportok meghamisítását is, azt megalázó módon kirúgják, akkor is, ha ez törvénytelen, mert védett korban van, vagy szakszervezeti vezető.
 
Magyarázat: olvastam a kommenteket, hogy mit kell annyit sírni, bezzeg amikor a bányászokat, kohászokat, közalkalmazottakat stb. rúgták ki, azt senki sem tette szóvá. Túl azon, hogy a „legyen másnak is rossz”, illetve „dögöljön meg a szomszéd tehene” magyaros szemlélete nem igazán etikus, a tényállítás sem felel meg a valóságnak. Most pont azokat rúgják ki, akik éppen hogy szóvá tették.

Az egész borzalmas stílusban véghez vitt tisztogatás mögött a Fidesznek az a súlyos téveszméje áll, hogy ha elhallgattatják a kritikus hangokat, bármit el lehet hitetni a választókkal. Ha a nemzet bullshit generátora, Szijjártó Péter hússzor elmondja, hogy az egykulcsos adó mindenkinek jó, és sehol nem írják meg, hogy talán mégsem, akkor az emberek ezt nem veszik észre 

Talán az a legszörnyűbb, hogy mindez elképesztő szakmai hozzá nem értéssel párosul. Nincs például műsorterv, így értelmetlen arról beszélni, hogy racionalizáltak. Mihez képest? Volt olyan eset, hogy megtartották egy műsor szerkesztőjét, mert a műsor sikeres és kellene – csak éppen kirúgták a teljes stábját. Most, hogy azt mondja, így nem tudja megcsinálni, nekiestek, hogy ha szabotál, őt is kirúgják.

Az egyik ismerősöm a rádióban volt hírszerkesztő. Átkerült a média alapítványhoz, azóta az megy, hogy az egyik nap rádiós hírszerkesztő, másnap sportriporter a tévében, a harmadikon meg a rádióban ügyeletes riporter a Krónikában. (Nem vicc, tényleg!) A főnökök nem értik, hogy így nem lehet felkészülni, előre dolgozni, arról nem is beszélve, hogy például a rádiós hírszerkesztő és a tévés sportriporter az két különböző szakma.

Lehet persze azt is szajkózni, hogy nincs itt semmi gond, minden kritika csak a nemzetközi baloldal összeesküvése, azért mégiscsak feltűnő, hogy miket írnak a német konzervatív lapok. A Welt am Sonntag például Befogni a szájat Magyarországon címmel közölt terjedelmes elemzést, amely hangsúlyozza, hogy a magyar európai uniós elnökség befejeztével "véletlenül a bírálókat" rúgják ki a közmédiából. "Magyarország átalakítása Orbán-birodalommá folytatódik tovább. Tegnap az alkotmány, ma a média, holnap a szociális rendszerek" – írja a konzervatív vasárnapi újság. A szintén konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteken meg egyebek között azt emelte ki, hogy az elbocsátásokat Papp Dániel bonyolította le. Pappot a német lap szerint olyan újságíróként ábrázolják, akinek pályája a jobboldali radikális Jobbik párton és a szélsőjobboldali Echo televízión keresztül vezetett a magyar közszolgálati médiaszerkesztőség élére. A szerző hangoztatta azt is, hogy Papp Dániel felelős a Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő budapesti látogatásáról készült tudósítás "manipulálásáért".

u. i.: az örülünk, Vincent? blog közben kiderítette, hogy az MTI beszari módon meghamisította a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkét, ugyanis a német eredetiben nem manipulálásról van szó, hanem meghamisításról, idézőjel nélkül...

4 komment

Címkék: fidesz cenzúra demokrácia cohn bendit

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr603073976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grmindenyssa 2011.07.17. 14:56:25

Szabad országban szabad sajtó azt ír amit szabad! (Copyright: Magyar Népköztársaság)

tandydini 2011.08.12. 19:42:33

Nem értem a példàdat. Ezek szerint pont az ismerösödet nem rugtàk ki. Szerintem tegye össze a két kezét és örüljön, hogy megvan még a meloja. Aki àllami alkalmazàsban van, ne csodàlkozzon, ha kormànyvàltàskor repül. Aki a képességeit akarja megméretni, menjen inkàbb a magànszféràba.

Es hogy a Frankfurter Allgemeine konzervativ lap lenne, ekkora orbitàlis marhasàgot még egyetlen blogodban sem olvastam. A legszélsöségesebb vadliberàlis napilap a mi kis Europànkban. Mondhatnàm azt is, a német New York Times.

nocenz_Ura 2011.08.12. 20:23:34

@tandydini: Az ismerősöm örül, hogy nem rúgták ki, a példa csak azt illusztrálja, hogy értelmetlen módon szervezik a munkát. FAZ ügyben persze igazad van.

tandydini 2011.08.17. 10:26:46

Kérdem én, ha egy maszek kft tulajdonosànak joga van kirugni azt és akkor, amikor kedve tartja, miért kellene ugyanezt felroni az àllami szektorban? Nem szép dolog, amit csinàlnak, ez nyilvànvalo, de az igazi baj az, hogy az àllami szektorban àllandoan vissza kell potolgatni az elvesztett tökét.
Mivel a zsét minden éràban nyomni kell az àllami szektorba, valszeg nincs összefüggés a HR àllomàny meg az eredményesség között. Ha most kirugnak 10et, de csak 5 màsikat vesznek fel, a hatékonysàg még javulhat.
Emberek, ébresztö. A New York Times is azt irta 2009-ben, hogy ez a vàlsàg joval nagyobb a 29-33-asnàl.Ugyhogy igyekezzetek, tanuljatok, dolgozzatok, müveljétek a kiskerteteket és tartsatok össze csalàdon belül.
süti beállítások módosítása