HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

A Fidesz vasökle

2011.04.28. 23:48 nocenz_Ura

Lassan mindenki számára egyértelművé válhat, hogy a centrális erőteret birtokló Párt minden nagyobb politikai összecsapás előtt ugyanazt a jól bevált forgatókönyvet alkalmazza: megpróbálja kriminalizálni és ezzel lehetetlenné tenni politikai ellenfeleit. A terepet a kormánypárti sajtó agitproposai és a mára velük összeolvadó központi hírgyár, meg az elszámoltatási biztos készítik elő, a végén pedig bevetik a Párt vasöklét, az ügyészséget is. Különösen így van ez, ha a politikai hozadék mellett némi anyagi haszonra is lehet számítani.

Téveszme: a Fidesz csak rendet akar tenni, ki akarja takarítani a disznóólt. 

A valóság:
disznóól tényleg van, de mögöttes szándék is. A kampányok, sőt az ügyészség célirányos tevékenysége is a politikai harc fegyverei.
 
Magyarázat: Számos példát említhetünk a múltból, kezdve Molnár Gyula esélyes szocialista polgármesterjelölt feltűnően jól időzített meggyanúsításától a nyugdíjpénztári tőke einstandolását kísérő fenyegetésekig. Félreértés ne essék, könnyen meglehet, hogy a vádak egy részének volt alapja, elvégre a politikai elit és a vállalkozások jelentős részének lehet vaj a fején. Feltűnő viszont, hogy mindig csak az ellenfél kutyájának a kölyke kerül terítékre, és vannak persze nyilvánvalóan alaptalan vádaskodások is. Így például a magánnyugdíjpénztárakat közgazdaságilag nettó hülyeség volt a tőke eltőzsdézésével vádolni, nyilván ez is közrejátszott a kampány elcsendesedésében – persze csak azután, hogy az államosítás már lezárult.

Most ugyanezt a forgatókönyvet láthatjuk megvalósulni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), végső soron a szakszervezetek ellen kibontakozó kampányban. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Kehi feljelentést tett, mert szerinte az állam és a szakszervezetek által közösen létrehozott alapítvány, pontosabban a tulajdonát képező ingatlanokat kezelő Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben egy bonyolult tranzakció keretében kilenc szállodát áron alul átjátszott a Hunguest Hotels Zrt-nek, amelynek többségi tulajdonosai magánszemélyek. Ezzel állítólag milliárdos kárt okoztak az alapítványnak. A kormánypárti sajtó megvádolta a szakszervezeti vezetőket is, mondván, hogy a szociális üdültetésre szánt pénzből százmilliókat saját magukra költöttek.

Az időzítés persze nem véletlen: az Orbán-csomagból, a konvergencia programból, a munkatörvénykönyve módosításából és a bürokráciaellenes programból mára összeállt egy brutális megszorítás sorozat, a munkavállalói jogok megkurtításának képe. A szakszervezetek máris tiltakozási hullámot helyeztek kilátásba, a Párt ezért most úgy gondolhatja: itt az ideje a szakszervezeti vezetők lejáratásának, ha lehet megfélemlítésének.

Az sem mellékes, hogy az Orbán-kormány tavaly elindította az üdülési alapítvány államosítását, lényegében kisemmizve az alapító szakszervezeteket, amelyek 1992-ben bevitték a MNÜA-ba a vagyonuk jelentős részét. A szakszervezetek akkor is tiltakoztak, de hiába. A mostani kampány egyik célja lehet ennek a lépésnek a megideologizálása. Nyomást lehet gyakorolni Leisztinger Tamás szocialista közelinek tartott nagyvállalkozóra is, aki érdekelt volt a Hunguest Hotelsben.

Hat szakszervezeti konföderáció közös közleményben tiltakozott az ellenük indított rágalomhadjárat ellen. Ők is úgy látják, hogy a lejárató kampány célja elterelni a figyelmet a kormány húsbavágó intézkedéseiről és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványba bevitt szakszervezeti üdülővagyon államosításáról. A károkozás vádjára a szakszervezetek azzal válaszoltak, hogy az alapítvány vagyona az alapítás óta 4,8 milliárd forintról 20,2 milliárd forintra nőtt. Mindez bizonyára nem hatja meg a Pártot és az ügyészséget, borítékolható, hogy a várható masszív szakszervezeti megmozdulásokat végigkísérik majd az újabb és újabb "leleplezések".

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz ügyészség szakszervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr892863413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása