HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Mégis feltörölték a padlót a kormánnyal

2011.02.16. 21:21 nocenz_Ura

Az illetékes elvtárs szerint nem történt presztízsveszteség, a médiatörvényen csak pontosítottak és semmi olyat nem csináltak, amiről korábban a Vezér azt állította volna, hogy eszük ágában sincs megtenni. Ez azonban nettó hazugság. Orbán Viktor még hétfőn is arról beszélt, hogy Magyarország nem fogad el utasításokat az EU-tól, a kormány a támadást visszaverte, a támadók érveit nevetségessé tette. Az ő kormányával nem törlik fel a padlót... Aztán most mégis, még időben visszakozni kellett, különben jött volna az Európai Parlamenti határozat, az ezzel járó összes kellemetlenséggel.

Téveszme:
legfeljebb pontosító rendelkezéseket kellett hozni (Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szavai).

A valóság: a médiatörvény még így is, a módosításokkal is korlátozza a sajtószabadságot, főleg azzal, hogy az egyszínű, pártelkötelezett hatóság dönthet bírságolásról, frekvenciákról és engedélyekről. A médiaügyi EU-biztos azonban kihúzta a törvény egyik méregfogát: két olyan gumiparagrafust, amire hivatkozva Szalai Anomália csapata bárkit, bármikor tetszés szerint büntethetett volna.
 
Magyarázat: kezdődött azzal a kormányzati állásponttal, hogy a médiatörvény kőbe van vésve. Orbán Viktor karácsony előtt azt mondta, hogy eszük ágában sincs változtatni a törvényen. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár most azt próbálja velünk elhitetni, hogy a Vezér nem is ezt mondta, hanem azt, hogy eszük ágában sincs visszavonni a törvényt. Arra úgy látszik nem gondolt, hogy a mai világban már nem olyan nagy kunszt visszakeresni, mi is hangzott el valójában december 23-án...

Aztán a külföldi nyomás hatására a "támadást visszaverő" kormány puhított az álláspontján, közölték, hogy ha az EU kéri, átírják a törvényt, de csak akkor, ha a többi tagállamban is átírják a hasonló paragrafusokat.

Mára ez is megváltozott, a módosításokat már nem kötik feltételekhez. Kovács Zoltán azt állítja, ez azért van, mert a mostani változtatások nem olyan súlyúak, hogy ezt indokolnák.

Hát, nézzük csak, szerintünk azért elég fontosak.

Fontos, hogy változásoknak köszönhetően a "kiegyensúlyozott tájékoztatást" lényegében csak ott követelhetik meg, ahol ennek értelme van, a közszolgálati médiában.

Ugyanilyen fontos, hogy kikerült a törvényből a nemzetek, személyek, kisebbségek vagy bármely többség megsértésének tilalma. Ez a máris gyakran olvasható félremagyarázó kommentekkel ellentétben nem azt jelenti, hogy a sajtó szabadon sértegethet. Aki sértve érzi magát, polgári pert indíthat, a régóta érvényes törvények ráadásul nagyon szigorúak a sajtóval szemben. A lényeg, hogy nem a végrehajtó hatalom részét képező, és politikailag elfogult hatóság bírságolhat saját elhatározásból, akár a sértett akarata ellenére a médiatörvény alapján, hanem a független bíróság egészen más törvények alapján.

A sértés és a kiegyensúlyozott tájékoztatás kérdése gumiparagrafus volt az eredeti törvényben, lényegében nincs olyan újságcikk vagy blogbejegyzés, amire ne lehetne bármikor ráfogni, hogy valakit sért, vagy hogy nem elég kiegyensúlyozott. Ezek alapján tényleg csak a hatóság kénye-kedvén múlott volna, kit bírságol agyon.

Az sem érdektelen, hogy a blogokat például mégsem kell regisztrálni és a külföldi médiát nem bírságolhatja a hatóság az uniós jogot nyilvánvalóan megsértve ezzel.

Szóval a kormánynak egyértelműen visszakoznia kellett, de az is nyilvánvaló, hogy ez volt a jobb megoldás. Ha Orbánék tovább makacskodnak, az még nagyobb presztízsveszteséggel járt volna. Még jobb lett volna előre gondolkodni és az egész balhét megspórolni.
 

1 komment

Címkék: cenzúra orbán viktor médiatörvény szalai annamária

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr802666477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.17. 14:47:42

Orbán ne szégyenítsd már a hazát, takarodj!
Saját embereivel nem tudták elfogadtatni a pécsi költségvetést ,ez megint nagy fideszes égés.
LEHET FELOSZLIK A PÉCSI KÉPVISELŐ TESTÜLET, NAGY A BELVISZÁLY!
De hát országos szinten is ez megy ne csodálkozzunk!
A keleti partnerség EU csúcstalálkozót is elviszik Magyarországról. Csak az égés és a szégyen az orbán bandától!
süti beállítások módosítása