HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Varga Mihály szerint jövőre nehéz évünk lesz

2011.07.22. 15:41 nocenz_Ura

Lehet, hogy Varga Mihálynak igazságszérumot adtak, mert szabályos őszinteségi roham lett rajta úrrá: a Gazdasági Rádiónak adott interjúban lényegében elismerte, hogy a kormány eddig beharangozott gazdasági tervei nem tarthatók és jövőre valószínűleg rendkívüli intézkedésekre lesz szükség.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki egyben a Fidesz alelnöke is, lehetségesnek nevezte, hogy akár 0,3-0,5 százalékponttal is alacsonyabb lesz a növekedés a tervezetnél, felül kell vizsgálni a konvergencia-programot, az Új Széchenyi Tervet és a Széll Kálmán tervet (magyarán további megszorítások jönnek), sőt a költségvetési lyukak betöméséhez 2012 elején el kell adni az állami Mol-részvények egy részét.

Varga Mihály ezzel kimondatlanul is visszaigazolta annak a 16 elemzőnek, gazdasági szakértőnek a véleményét, akiket egy nappal korábban a Reuters hírügynökség szólaltatott meg. Ők nagy többséggel kétségesnek tartották, hogy jövőre sikerülhet-e tartani a költségvetés deficitcélját, azt pedig, hogy idén tartható, szerintük csakis az államosított majd háromezer milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetjük.

A Fidesz alelnöke a Gazdasági Rádió műsorában úgy fogalmazott, hogy "ha mostani frankárfolyam tartós marad, akár 0,3-0,5 százalékponttal is akár ronthatja a gazdaság növekedési képességét". Az államtitkár szerint a gadaságpolitika nagyon szűk mezsgyén tud csak mozogni. A kereslet ösztönzésének eszközéhez sem tud nyúlni a kormány, mert az államadósság mértékét mindenképpen a GDP-arányos 80 százalék alatt kell tartani. Elemi érdeknek nevezte, hogy az idén 3 százalék alatt legyen az államháztartási hiány.

A görög események elfajulása esetén a kormánynak újra kell számolnia a konvergencia-programot, illetve várhatóan felül kell vizsgálnia az Új Széchenyi Tervet, Széll Kálmán tervet is. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy egy negatív forgatókönyv esetén fel kell mérni, hogy a foglalkoztatás, a gyógyszerpiac, a közösségi közlekedés vagy a nyugdíjrendszer átalakítása során mely területen kell esetleg gyorsítani, vagy miről kell lemondani. Az államtitkár azt támogatná, hogy az adójóváírás már 2012-ben szűnjön meg. Mindez a már beharangozottakon felül további megszorításokat vetít előre már jövőre. Mint mondta, a MÁV és a BKV fokozatos adósságrendezése sem kerülhető meg. Ennek ellenére  Varga Mihály "kicsit túlzónak" tartja, hogy az elemzők szerint jövőre további 600 milliárd forintot kell majd  megspórolni.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem zárta ki a Mol-ban meglévő állami részesedés egy részének értékesítését megfelelő árfolyam esetén. "El tudok képzelni olyan helyzet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön" – magyarázta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen.

Varga Mihály arról is beszélt a Gazdasági Rádióban, hogy 2013-tól Magyarország is áttér az Európa Unió által addigra meghatározott átlagos bankadó mértékére. Kitért arra is, hogy "a kínai állampapír-vásárlási készség biztonságot nyújt Magyarországnak, még akkor is, ha most nincsen rá konkrétan szükség".

Most már csak az a kérdés, mit szól majd ehhez az őszinteségi rohamhoz a Kedves Vezető, ha megjön a nyaralásból, illetve kardjába dől-e ennek hallatán a vezéri jobbkéz, azaz Matolcsy "Álmodozó" György.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság költségvetés varga mihaly

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr163089283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.