HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

A Fidesz akkor is hatalmon marad, ha leszavazzák

2011.07.09. 21:13 nocenz_Ura

A Kedves Vezető állampárti babérokra törekvő csapata megtalálta a megoldást arra, hogy akkor is hatalmon maradjon, ha a választók jelentős többsége inkább el szeretné őket hajtani a sunyiba 2014-ben. Egyfordulós, vegyes választási rendszert fognak bevezetni, kompenzációs lista nélkül. 
 
A Tamás barátom által csak Orwell Viktorként emlegetett Kedves Vezető stábja olyan választási szisztémát fog keresztülverni kétharmados többséggel a parlamenten, amelyben a fennálló pártstruktúra, a megosztott ellenzék mellett csak és kizárólag a Fidesz győzhet, függetlenül a választók akaratától. 
 
Nézzük meg, miről is van szó, egy leegyszerűsített számszerű példával is. 
 
Az egyfordulós rendszer azt jelenti, hogy ha érvényes a választás egy egyéni körzetben (a választók 50 százaléka + 1 fő voksolt), a legtöbb szavazatot kapó jelölt akkor is viszi a mandátumot, ha messze nem kapta meg az érvényes szavazatok felét sem. A mostani kétfordulós rendszerben az első fordulóban a voksok 50 százaléka + 1 szavazat kell a győzelemhez, ha ez nincs meg, akkor jön a második forduló, ott már elég a relatív többség is, viszont a pártok a két forduló között egyezkedhetnek és visszaléphetnek egymás javára. Ha a Fidesz által most kitalált rendszer lett volna érvényben 1998-ban, nem lett volna első Orbán-kormány, mert a szocialisták kapták a legtöbb szavazatot, és a Fidesz a második fordulóban csak azért tudott fordítani, mert kiegyezett Torgyánnal. 
 
A vegyes rendszer azt jelenti, hogy továbbra is lesznek egyéni körzetek, meg pártlisták, a mandátumok csaknem fele egyéni körzetben dől el – pontos számot a Fidesz elnökségének mai ülése után a döntést ismertető Áder János nem mondott. Választani fognak a határon túli magyar állampolgárok is, de egyelőre erről sem tudni, hogy miként. 
 
Fontos döntés viszont a kompenzációs lista elhagyása. Ez a lista a mostani rendszerben azt a célt szolgálja, hogy az egyéni kerületekben a vesztesekre leadott szavazatok ne vesszenek el teljesen, még ha kisebb hatékonysággal is, de mandátumokat eredményezzenek. Ha nincs ilyen lista, a kisebb pártokra adott szavazatok nagy része elvész. 
 
Szintén a kisebb szervezetet működtető pártokat kényszeríti akadályfutásra a jelöltállítás megnehezítése: kétszer annyi kopogtató cédulát kell gyűjteni (750 helyett 1500-at) és rövidebb idő, 21 nap alatt. Az egyéni választó körzetek határainak tologatásával is lehet majd még játszani. 
 
A könnyű érthetőség, hadd ne mondja, a szájbarágás érdekében nézzünk egy egyszerű, könnyen átlátható, de nyilván nem valós, csak modellként helytálló választási eredményt. Tegyük fel, hogy a 200 mandátum fele lesz listás, a másik fele pedig egyéni. Tételezzük fel, hogy a 2014–es választáson a Fidesz 35 százalékot kap – mindenütt, országosan is, meg az összes egyéni körzetben is. Az MSZP és az LMP szinten mindenütt egyformán kap 28-28 százalékot, a többi voks a Jobbiké. 
 
Mit is jelentene egy ilyen választási eredmény? Azt, hogy miközben a választók jelentős többsége el akarta zavarni a Kedves Vezetőt és az ellenzékére szavazott, a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben. Övé a listás mandátumok 35 százaléka, plusz az összes egyéni mandátum, ami 135 fős frakció a 200 fős országházban. Na jó, ez nyilván abszurd, ilyen eredmény nem születhet, mert az egyes körzetek politikai beállítottsága eltérő, és az is valószínű, hogy nem lesz 100 egyéni mandátum, csak egy párral kevesebb. Szóval nem lesz meg a kétharmad ilyen országos szavazati megoszlás mellett, "csak" sima többség a 35 százalékkal...
 
Mindez persze csak addig igaz, amíg a Fidesz támogatottsága nem zuhan akkorát, hogy a megosztott ellenzék egyik pártja fölé nő...
 

u. i.:

Sajnos a helyzet még rosszabb. A bejegyzés írása óta olvastam Tóth Zoltán választási szakértő nyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy az új választási szisztéma azt is tiltja, hogy a pártok közös jelölteket és/vagy közös listát állítsanak, ha csak választási szövetségről van szó. Csak az olyan állandó szövetség indulhat közösen, mint a Fidesz-KDNP. Ezt nyilván pont azért találták ki, nehogy az MSZP és az LMP választási szövetséget köthessen.

Tóth szerint "Ha a kisebb ellenzéki pártok nem indulhatnak közös listán függetlenségük feladása nélkül, egy csak a választásra szóló szövetségben, és úgy, hogy utána a csatolt listából világos lenne, kire, mennyi szavazat érkezett, akkor egyértelmű, hogy kizárólag a Fidesz-KDNP-nek van esélye."

1 komment · 1 trackback

Címkék: választás fidesz választójog

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr73053604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választási barkácsolás - alternatív javaslat a Fidesznek 2011.07.23. 10:37:06

 A hazai politikai kultúra romlása, az antipolitika erősödése kiváltja a pártok és a képviseleti rendszer elleni támadásokat, s helyettük a közvetlen demokráciát, a népszavazásokat, a képviselők visszahívhatóságát igénylő és hasonló ötleteket gerj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.08.01. 15:06:13

Érdemes volna egy ilyen bejegyzés előtt tájékozódni. Az teljesen természetes Európában, hogy a szavazatok 30-40%-ával valaki miniszterelnök legyen. Nagyon ritka az 50% fölötti eredmény.

"Azt, hogy miközben a választók jelentős többsége el akarta zavarni a Kedves Vezetőt és az ellenzékére szavazott..."

Ezen az alapon Cameron-t, Merkel-t, vagy Sárközy-t is el akarta zavarni a választók jelentős többsége, hamár :D
süti beállítások módosítása