HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Sötétség délben – no és reggel, éjjel meg este

2011.07.02. 23:07 nocenz_Ura

Alig aludt ki az uniós elnökség reflektorfénye, máris nagyobb sebességre kapcsolt a kiépülő diktatúra gépezete. Erre persze számítani lehetett, magam is éppen erről írtam az előző bejegyzést és az nyilván senkit nem lepett meg, hogy rapid módon most azonnal belengették a médiatörvény furkósbotját. Az viszont még a legpesszimistábbakat is meglephette, hogy az 50-es éveket idéző stílusban államellenes bűncselekmény vádjával őrizetbe vettek egy volt minisztert, Szilvásy Györgyöt

Téveszme: a mi szövetségünk erejét (...) egyetlen szó adja, ez pedig a szabadság, ami közös bennünk, az „a szabadság iránt érzett szenvedélyes vonzalmunk" (Orbán Viktor, amint Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek azt ecseteli, mi köti össze a két országot.)
 
A valóság: sajnos a Kedves Vezető a jelek szerint egyáltalán nem a szabadság, hanem a korlátlan hatalom iránt érez szenvedélyes vonzalmat. 
 
Magyarázat: kezdjük a várt fejleménnyel, a sajtó elleni támadással. Az első lépés látszólag röhejes és átgondolatlan, valójában azonban máris hatásos volt. Vizsgálatot indítottak a kormány kommunikációs államtitkárának kezdeményezésére és a médiatörvényre hivatkozva a Népszava ellen, mert az online változatának egyik cikkéhez fűzött egyik olvasói kommentet sérelmesnek találták. A hatalom aztán ellentmondásokba keveredett azt illetően, hogy mi is ténylegesen a baja az egyik kommenttel, azt sem tudták közölni, konkrétan melyik megjegyzést kifogásolják, de még arról is ellentmondó nyilatkozatokat tettek, hogy a médiatörvény vonatkozik-e a kommentekre (meg a blogokra és a fórumokra), vagy talán mégsem. 
 
A látványos zűrzavar ellenére a hatalomnak ezzel a kis lépéssel máris sikerült öncenzúrára, a vélemények elhallgattatására kényszeríteni az online sajtó jelentős részét. Számos portál „önként” azonnal megszüntette a kommentelés lehetőségét, néhányan „csak” előzetes moderálást vezetnek be nem csekély áldozatok árán. Mindenki tart ugyanis a kiszabható sokmilliós büntetésektől. 
 
A hatalomnak nem tetsző orgánumok ugyanis látványos betiltás nélkül is kicsinálhatók, ha gazdaságilag ellehetetlenítik őket. Például úgy, hogy a hatalom bérkommentelői beírnak valami disznóságot a kipécézett portál egyik cikkéhez, majd azon nyomban fel is jelentik. Elég 4-5 ilyen eset, akár 25 milliós büntetésekkel és máris megy a lap a levesbe, főleg úgy, hogy a hirdetési piacon is lehetetlen helyzetbe hozták. 
 
A másik ügy – ha lehet – még ennél is sötétebb. Előbb az NBH volt főigazgatóját, Galambos Lajost vették őrizetbe kémkedés vádjával, amit aztán a bíróság nem tartott megalapozottnak és ezért nem helyezte előzetes letartóztatásba. Majd állítólag az ő vallomása alapján őrizetbe veszik Szilvásy György volt titkosszolgálatokat felügyelő minisztert – állítólag államellenes bűncselekménnyel akarják megvádolni. 
 
Aztán őrizetbe vették Laborc Sándort is, aki Szilvásy György minisztersége alatt irányította a Nemzetbiztonsági Hivatalt. A volt NBH-s vezető meggyanúsításáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de feltehetően összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos ügyével.
 
Kilóg a politikai lóláb, nyilvánvaló, hogy az egész egykori Gyurcsány-kormánnyal le akarnak számolni, és ehhez akár mondvacsinált, mondhatni koncepciós vádaktól sem riadnak vissza. Az már csak hab a tortán, hogy Szilvásy őrizetbe vételét a Fidesz kongresszusához időzítették...
 
Egy kis magyarázattal tartozom a cím miatt is. A Sötétség délben Artur Koestler (1905-1983) leghíresebb műve. A Budapesten született, de angolként világhírűvé vált író ebben a könyvében az elsők között, s talán a leghatásosabban mondta el az igazságot a harmincas évek Szovjetuniójának koncepciós pereiről, illetve általában a diktatúra működéséről. Aki még nem olvasta, annak melegen ajánlom, most már megint kezd időszerűvé válni. 
 

3 komment

Címkék: fidesz cenzúra orbán viktor szilvásy györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr583033656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LeifEriksson 2011.07.03. 10:47:09

Nekem nem is egy könyv, de egy film jutott eszembe róla, mint már annyi más dologról 2010 áprilisa óta. Akkor "vettem elő", és írtam le belőle a következő szöveget.

"Megengedi, tábornokom, hogy egy halott ember elmondja, mit gondol? Nem fogják kormányozni a világot. Mert halálra vannak ítélve. Önök valamennyien, akik tönkretették a népüket, halálra vannak ítélve. Ma éjjel megteszik az első lépést egy hosszú, sötét úton, ahonnan nem fordulhatnak vissza. Menniök kell egyre tovább, tovább, egyik őrültségtől a másikig. Mindenütt pusztulást, romlást és gyűlöletet hagynak maguk után. És még mindig folytaniuk kell, mert nincs horizont az út végén. Menniük kell tovább, amíg mind bele nem pusztulnak. És akkor vége. Halálra van ítélve, fehérmellényes hóhér, és egy napon, előbb vagy utóbb, eszébe fog jutni amit mondtam"

A film a "Modern Pimpernel", eredetiben "Pimpernel Smith". A figura, aki ezt a szöveget mondja, a Leslie Howard által megformált Smith professzor, aki embereket ment a nácik elől. A jelenet a film végén van, amikor Von Graum tábornok elfogja őt, neki mondja ezt látomás-szerűen. (a forgatókönyvírók is még csak sejthették, de nem tudhatták biztosan a hitlerizmus végkifejletét, hiszen a film 1941-ben készült).

Gyorsan hozzátéve, mielőtt bárki bármi miatt feljelentene, NEM TESZEK EGYENLŐSÉGJELET a náci rezsim és a mostaniak közé, de tavaly április óta sokszor visszhangzott már bennem ez az idézet.

Akkor és ott, a "fülkeforradalmi" bejelentésekkel Orbánék megtették az első lépéseket a hosszú sötét úton.

Valóban nem tudnak már visszafordulni.

Mennek tovább és tovább, egyik őrültségtől a másikig.

Mindenütt pusztulást, romlást és gyűlöletet hagynak maguk után.

....

LeifEriksson 2011.07.03. 10:51:09

@LeifEriksson:
Ja és az előzőhöz még elfelejtettem hozzátenni: az eredeti szöveg a II. világháború kirobbantására vonatkozott, amikor a náci tábornok öntelten eldicsekedett Smith professzornak azzal, hogy "ma éjjel megtámadjuk Lengyelországot, holnap pedig felvirrad az Új Rend hajnala"

tandydini 2011.08.12. 17:09:14

Nem egészen értem, miért baj, hogy Szilvàsyt örizetbe vették, plàne igy, hogy a berezelt komcsi haverok nyomjàk fel szépen egymàst. Derüljön csak ki, volt-e valami. Sokkal aggasztobb, hogy el akarjàk venni a frekvenciàt a Klubràdiotol.
süti beállítások módosítása