HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Az igazi utódpárt: a Fidesz

2011.08.08. 01:06 nocenz_Ura

Mára egyértelműen kiderült, hogy az Orbánék által is ezerszer elátkozott államcucilizmus igazi örököse, az akkori szemlélet és politikai gyakorlat folytatója paradox módon a magát jobboldaliként és antikomcsiként definiáló Fidesz.

Téveszme:
az egykori állampárt utódpártja az MSZP, a Fidesz az egy liberál... izé, szóval már jó ideje konzervatív jobboldali ööö ... jobban mondva az egész nemzetet lefedő centrális Párt.
 
A valóság: egy párt politikailag és eszmeileg nem attól lesz utódja az állampártnak, hogy jogilag az, mert a pártvagyont és a hatalmat nem akarta átengedni Thürmeréknek a párt átalakítása és a rendszerváltás idején. Attól sem, hogy vezetői egykor például KISz-vezetők voltak. Hanem attól, ha olyan politikát folytat, olyan eszméket hirdet és követ. Az MSZP-re ez nem áll, mint azt egyszer már megírtam, hiszen szocdemnek is halvány rózsaszín. A Fidesz viszont egyre inkább úgy viselkedik, mint egy állampárt.

Magyarázat: a kezdeti lökést ennek a bejegyzésnek a megírásához az adta, hogy elolvastam egy interjút egy markánsan jobboldali amerikaival. Gere Ádámmal, az Egyesült Államokban élő matematikus mérnök-közgazdásszal, aki nem csak meggyőződéses Bush hívő és republikánus szavazó, hanem a Tea-Party mozgalom, az amerikai radikális jobboldal támogatója. Szóval a legtöbb kérdésben fényévekre van egymástól a véleményünk, mégis nagyon találónak érzem, amit a Fideszről mond – ez egyben azt is megvilágítja, miért nem szívleli az amerikai jobboldal a Kedves Vezetőt.

Gere Ádám szerint a jelenlegi kormány nem polgári és Orbán Viktornál még Horn Gyula is jobban értette a polgári társadalom lényegét. Úgy véli, a rendszerváltáskor az MSZMP két pártra szakadt, az egyik az MSZP, amely a városi párttitkárokat gyűjtötte össze, a másik a Fidesz, amelyik a járási pártitkárokat. Utóbbiak a pálinkafőzésre és a helyi focicsapat szereplésére helyezik a hangsúlyt, szemben az MSZP-vel, amelynek - mint a városiaknak általában - már van némi kitekintésük a világra is, és úgy érzik, talán alkalmazkodni kellene a fő sodorhoz, szemben a falusi pártitkárokkal, akik jól megvannak a maguk értékrendjében, a világtól elzárva. Ezt persze nem szó szerint kell érteni, a minősítést nem cáfolja, ha a narancsos vezetők életrajzából hiányzik a járási pártitkári poszt. Szemléletről van szó.

Minderről az jutott eszembe, hogy 1993 táján, amikor a Fidesz hatalomtechnikai okokból, a pártpalettán keletkezett rés elfoglalása érdekében szakított addigi liberális elveivel és markáns jobboldali fordulatot vett, majd kirugdosta azokat a képviselőit és vezetőit, akik ezzel nem értettel egyet, a tisztogatást mi csak csisztkának hívtuk egymás között abban a szerkesztőségben, amelyben akkoriban volt szerencsém dolgozni. A csisztka eredetileg a nagy sztálini tisztogatás neve volt a 30-as években. Azt is sűrűn felidéztük akkoriban, hogy az Orbán-Simicska páros gúnyneve Lenin-fiúk volt a koleszban erőszakosságuk miatt. Szóval én azóta nem tartottam demokratikus pártnak a Fideszt, hogy Fodortól Hegedűsig kipaterolták a pártból az értelmes és engedetlen arcokat. Azóta, hogy a Fidesz egyre inkább egyetlen ember akarata által vezérelt, vezérelvű párt lett.

Még a legutóbbi választások előtt több elismert politológus is leírta: nem számít, hogy Fideszben hiányos a belső pártdemokrácia, hogy a vezetőket nem választják, hanem a főnök kinevezi, mert a párt demokratikus közegben működik. Én ezt már akkor marhaságnak véltem, szerintem, ha egy párt belül régen felszámolta a demokráciát, ha a vezérelvűség és a szervilizmus jellemzi, akkor logikus, ha a hatalom megszerzése után az állammal és a társadalommal is így viselkedik.

A Fidesz a kétharmados, fékek nélkül működő hatalom birtokában úgy viselkedik, mint az állampárt, bár a látszatra néha még ad. A tájékoztatást felváltja az agit-prop. Az egyeztetést, a kompromisszumokat, a demokratikus politizálást az erőből politizálás, a többiek semmibe vétele, sőt a politikai ellenvélemény büntetése, a politikai ellenfelek kriminalizálása. A hatalom centralizálása és bebetonozása. A szakértelem mellékes szemponttá degradálása, kommiszárok és pártkatonák kinevezése az összes lehetséges pozícióba, a politikai megbízhatóság mindent überelő szemponttá emelése. Megjelent a gazdasági voluntarizmus is, hiszen csak akarni kell és lesz szuper növekedés. A reaktivált rendőrök által felügyel munkatáborokról már nem is szólva.

Közben meg minden szempontból rosszabbul élünk, mint másfél éve. De sebaj, ezt is vissza fogjuk sírni, 2012 gazdasági szakértők szerint az ideinél is sokkal rosszabb év lesz.

2 komment

Címkék: fidesz orbán viktor párt állampárt

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr483132888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tandydini 2011.08.12. 21:44:13

Az utóbbi 10 év - számomra - legszomorúbb folyamata csúcsosodik ki a Fidesz hatalomgyakorláshoz és jogállamhoz való hozzáállásának pillanatnyi megnyilvánulásaiban, alkotmányban, kinevezésekben, stb... Nem maradt olyan jobboldal, amiben igazán hihetnék. A baloldalban már régen csalódtam, ők - miután "megörökölték" a "közös" "szocialista" vagyon erőforrásait a "privatizáció" során, nyilvánvalóan nem képviselhetnek semmiféle baloldali érdeket és értéket. A szabadságnál és demokráciánál csodálatosabb dolog a világon nincs. Letérdelek hát a porba, homokot szórok a fejemre és hozzád kiáltok, ó, Uram, kire szavazzak legközelebb, lehet-e itt még hinni valakinek, akad-e olyan, aki nem él vissza a számára juttatott hatalommal, vagy tényleg jöjjön a pekingi modell, éljük ki a számunkra megadatott szabadságot a kisvállalkozásban meg a saját fejünkben, és utánunk az özönvíz.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.08.16. 00:11:43

Köszi szép blogbejegyzés (összeszedett és lényegre törő).

Kicsit csatlakozva az előző hozzászólóhoz is, gond van a választékkal. De ez nem ok, ez okozat.

A fidesz undorító és veszélyes, de ez a kisebbik problémánk. Elkotródnak majd ezek is... na de ki lesz utánuk? És most nem is a megnehezített politikai porondra belépést értem: az hatalomtechnikai elem, már a szocik is használták, hogy ne tudjon kinőni politikai konkurencia. A fideszesek csak rátesznek egy lapáttal [bűnszövetkezetben!].
De ha lenne tömegtámogatás, akkor lenne háttértőke, támogatók, kampányfinanszírozók és média támogatók is -- mégha mégoly undorító is ez a felállás, de hát ez a realitás.
(Legalábbis a fidesz 2.0 előtt) azért teljes és valódi választási szabadság, ezen a téren igazi demokrácia volt.

Az igazi rémkép az, hogy nincsenek elégedetlenkedő tömegek, akik akarnák azt a "tiszta" és "más" erőt. Mert ha meglennének, akkor lenne is olyan erő.

Szóval én attól tartok, ez már így marad még a fidesz után is. Ebben az országban (esetleg 'kikeresztelkedő' és névcsereberélő) pártokkal, de ugyanez a kettő fogja ugyanezt csinálni még évtizedekig.

Vagyis én a gyerekeimet már arra nevelem, --mégha sajnálom is nagyon-- hogy ha boldogan akarnak majd élni felnőttként, el kell menekülniük innen. Mert sajnos ez a REALITÁS.

[ Ez is több száz éves magyar hagyomány ;( ]
süti beállítások módosítása