HTML

Téveszme zúzda

A téveszmék makacs dolgok - ha nem nézünk velük szembe, nincs semmi esélyünk!

Friss

Frankválság: megoldás helyett cirkusz

2011.08.05. 18:07 nocenz_Ura

Szijjártó Péter, a kormányfő magyar hangja annyira elégedett az államadósság miatt bűnbakokat kereső parlamenti albizottság munkájával, hogy hasonlót szeretne felállítani a devizahitelek elterjedésének ügyében is. Szerinte az előző kormány súlyos bűnt követett el azzal, hogy engedte ilyen szinten eladósodni a magyar családokat. Az ellenzék szerint viszont a mai kormány tehetetlen, amiről cirkusszal szeretné elterelni a figyelmet.

Szijjártó Péter az MR1 Kossuth Rádió tegnap reggeli műsorában felvetette, hogy a devizahitelek elterjedésének, a családosok eladósodásának okait is parlamenti testület derítse majd ki. A miniszterelnök személyes bullshit generátora úgy fogalmazott, hogy a korábban az állam által inspirált, hatalmassá duzzadt, alapvetően svájci frankban meglévő devizahitel-állomány óriási kockázatokat rejt magában, amit jelez a devizahitelesek helyzete is, családok százezrei kerültek rendkívül nehéz helyzetbe az előző kormány egészen elképesztő bűnös magatartása miatt.

A fideszes politikus súlyos bűnnek nevezte, hogy az előző kormány engedte ilyen szinten eladósodni a magyar családokat. Szerinte ezért mindenképp vizsgálni kellene a devizahitelek elterjedésének okait, azt, hogy a kormány annak idején miért ösztönözte ezt a típusú hitelfelvételt, hogy a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetése miért nem szólalt fel hangosan ellene, a pénzügyi felügyelet pedig miért nem figyelmeztette az embereket hatékonyan az árfolyamkockázatokra.

Szijjártó rádiós nyilatkozatában ismét megragadta az alkalmat, hogy az államadósság miatt is politikai bűn elkövetésével vádolja az elmúlt nyolc év szocialista-szabad demokrata kormányait. Egyúttal azt állította, hogy a beáramló óriási mennyiségű pénznek semmi nyoma, sem a versenyképesség nem javult, sem az emberek életszínvonala.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a költségvetésben szereplő tételek nem szoktak nyom nélkül eltűnni, az adósság növekedésében a világgazdasági válságon kívül pedig pont a szociálisan indokolt, de gazdaságilag megalapozatlan életszínvonal növelő intézkedések játszottak kulcsszerepet.

Ami pedig a devizahiteleseket illeti, a szocialisták éppen tegnap sürgették, hogy a kormány ne pótcselekvésekkel foglalkozzon, ne halogassa az érdemi segítséget, hanem haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a hiteladósok szervezeteivel. Egyúttal javasolták, hogy a bankadóból befolyó pénzből oldják meg a gondokat. Indoklásként azt is hozzátették, hogy más országokban a kisebb mértékű bankadót többnyire nem a költségvetési lyukak betömésére fordítják, hanem olyan alapot képeznek belőle, amit a felmerülő pénzügyi problémák megoldására használhatnak.

Csillag István volt gazdasági miniszter pedig azt mondta: Szijjártó Péter ötlete részben a nyári uborkaszezonnak szól, miközben Magyarország súlyos gazdasági gondokkal küzd, ezzel is megpróbálják elterelni a figyelmet. Az Európai Unió tagjai vagyunk, az euróövezetbe tartunk, mert ez az érdekünk és szerződések is kötnek minket, így aztán nehéz megmagyarázni, mi a baj a devizahitelekkel, még akkor is, ha csak részben euro alapúak. Amit szerinte valóban meg lehet kérdezni, az az, hogy szükséges lett volna-e az esetleges kedvezőtlen fejleményekre számítva a devizahiteleknél kötelezővé tenni a hitelbiztosítást vagy az árfolyamkockázat biztosítást, amit a bank vagy az ügyfél fizetett volna, de mindenképpen beépült volna a hitel törlesztőrészleteibe. Akkor persze már nem is lett volna annyira vonzó a devizahitel.

Veres János volt pénzügyminiszter szintén azt emelte ki, hogy a kormány nem jeleskedik a probléma megoldásával, ezért másra akarják kenni. A három szereplő közül sem a bank, sem a költségvetés nem vállal érdemi szerepet, mindent a devizahitelesekkel fizettetnek meg. A szocialista politikus szerint a Fidesz úgy próbálja beállítani, hogy a tudatlan állampolgárokat megvezették, ezért érdemes lenne megnézni, hogy a mostani fideszes képviselők közül hánynak van devizahitele. Azt tudni lehet, hogy Kósa Lajos debreceni polgármester például nagy összegű devizahitelt vett fel, róla aztán senki sem feltételezheti, hogy rá tudtuk kényszeríteni – hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

3 komment

Címkék: gazdaság fidesz hitel szijjártó péter svájci frank

A bejegyzés trackback címe:

https://zuzda.blog.hu/api/trackback/id/tr83128520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.08.07. 11:03:27

Ez tényleg a Szíjjártó "Bullshit generator" Péter nyári pótcselekvése. A volt kormányfők államadósság növekedése miatti büntető felelősségre vonása nem sikerült, nem sikerülhetett. Most előrángatunk egy másik ügyet a devizahitelesek ügyét. Nagyon hangzatos, sok ember fog bedőlni neki. Mintha az előző kormányok töltött fegyverrel álltak volna a zemberek mögött kényszerítve őket a devizahitelek ész nélküli felvételére. Csak azt nem tudom, miért nem mer kiállni Petike az által nagyon tisztelt és megóvni kívánt emberek elé. és mondja el nekik, hogy az a bullshit gyűjtemény, amit a devizahitelesek "megmentésére" összeállítottak, az minden, csak nem mentőcsomag. Pont az ellenkezője. Most 2014-ig eltoltuk a problémát, és majd meglátjuk. Két verzió lehetséges. Ha a Fidesz nyer, akkor majd ötletelnek valami nagyon hasonló szemétséget, nem ők nyernek, akkor nincsen semmi baj, a devizahitelesekkel törődjön a következő kormány, ők mossák kezeiket.

tandydini 2011.08.11. 09:24:46

A Hidegkuti uton még tavaly oktoberben is kint volt egy plakàt, miszerint "Ezen a környéken ön 0% önrésszel vehet fel jelzàloghitelt." A kérdés etikai jellegü: szabad-e olyan feltételeket teremteni az ados szàmàra, ahol a szerzödés bonyolultsàga és a gazdasàgi folyamatok totàlis nem-ismerete eleve kizàrja, hogy a kockàzatokat reàlisan àtlàtva dönthessen...?
Rona Péterrel értek egyet, aki mellesleg szintén nem vàdolhato Fidesz-szimpàtiàval, miszerint az olcso svàjci frank hitel olyan volt, mint a kàbitoszer: ha egyszer valaki felvett hitelekböl költekezni kezd, nehéz leàllni. Magyaràn a bankok felelössége ugyanugy megàllapithato, mint a felelötlen hitelfelvevöké. Ok jàtszottàk jelen esetben a drogdiler szerepét. Amikor én felvettem a sajàt hitelemet, a következö volt a duma ("tàjékoztatàs") a banki "szakember" részéröl: "a svàjci frankkal ugyan vàllalunk valamennyi àrfolyamkockàzatot, de az elmozdulàs valoszinüsége igen csekély". Nahàt erre mondjàk pestiesen, hogy beetetés. En közgazdàszként és volt dealerként (nem drog, bankközi) nem voltam hülye és a forinthitel mellett döntöttem, de polgàrjogi értelemben nem elvàrhato a legtöbb egyszerü "paraszttol", elnézést, földmüvestöl, hogy egyàltalàn a közgazdasàgi érvelés akàr csak töredékét is megértse. Eléjük raktàk a szerzödést, a kedves bankos fiatalember azt mondta, ezt csinàljàk, mert ez lesz a jo, ök meg alàirtàk. Es ez érvényes mérnökre, orvosra, mindenkire. A fogorvos anyàm nem érti, mi az, hogy elszàmolni az amortizàciot. Egyszerüen NEM ELVARHATO annak a megértése, mi az, hogy àrfolyam- vagy kamatlàbkockàzat. Minimum felezni kellene a buktàt a bankoknak és a hitelfelvevöknek.

A Fidesz árfolyamrögzítése pusztàn annyi haszonnal jàr, hogy az àrfolyamkülönbözetre elszàmoltatjàk a realizàlt veszteséget az adossal és még erre is hitelt vetetnek fel vele. Segitség, de csak mentööv a fuldoklonak, ettöl kimàszni a szarbol nem fog, legfeljebb tovàbb a felszinen marad. A bankok pedig ujfent hitelezési lehetöséghez jutnak. Az ö érdekük egyértelmü: idöt nyerni és olyan helyzetbe hozni az adost, hogy bàrmi àron, de törlesztgessen.

Es még valami a végére: a bankok a bankközi hitelpiacon finanszirozzàk magukat (ezt nevezik "hitel- vagy tökepiacnak") és az igy megszerzett zsozsot ("forràst") adjàk tovàbb az ügyfélnek. A bankközi CHF kamatok - kapaszkodjatok meg - FéL szàzalék körül mozognak. Az a hitel, amit a "kedves ügyfélnek" tovàbbnyomtak 5-6%-on, ennyibe került a bankoknaqk. De még ha 2%-ba is, akkor is hàromszoros pénz jött be rajta nekik. Akik gàtlàstalanul tovàbbnyomtàk a szerencsétlen, tudatlan hülyéknek, akik mi voltunk.

Itt az elmult egy év grafikonja. Nézegessétek. Gondolkozzatok. Okuljatok.
http://www.mibian.net/#!/saron

tandydini 2011.08.12. 09:38:16

Ja és még valami: "megoldás" nincs. Valakinek vissza kell csengetni a hiteleket, mert ha a bankrendszer összeomlik, az a legrosszabb mindanniyunknak. Inkább pár felelőtlen adós vesszen,mint mindenki.
süti beállítások módosítása